Vil ha grønne offentlige innkjøp

Venstres Karl M. Buchholdt mener Levanger kommune må satse på grønne offentlige innkjøp. Han tar opp saken i et spørsmål til ordføreren i kommunestyret 15. september.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Spørsmål til kommunestyrets møte 15. september
AV KARL M. BUCHHOLDT – LEVANGER VENSTRE

Karl Meinert Buchholdt

Foto: Fotograf Hattrem

Grønne innkjøp innebærer at Levanger kommune legger inn hensynet til miljø ved kjøp av varer og tjenester. Grønne innkjøp er et viktig verktøy i klimapolitikken, og offentlig sektor kan gjennom grønne innkjøp bidra til et mer konkurransedyktig næringsliv i Levanger.
Venstre er opptatt av å bruke posisjonen som Levanger kommune har som kunde og bestiller til å gjøre kommunale innkjøp grønnere og mer miljøvennlig. Venstre er også tydelige på at det bør stilles krav om at alle produkter det offentlige kjøper, er de beste på markedet når det gjelder miljøegenskaper.
Utover at Levanger kommune skal stille miljøkrav for sine innkjøp må målsetningene for en slik politikk må være
Levanger skal ha bedrifter som oppfyller miljøkriterier
Levanger skal ha et godt klima for samarbeid mellom kommune og bedrifter og utvikle hverandre som kunde og leverandør.
Sikre god kunnskap og kompetanse hos innkjøper(kommunen) slik at det stilles relevante miljøkrav og evaluerer miljøinformasjon korrekt i anskaffelsesprosessen.
Ved henvendelse til kommunens innkjøpsavdeling (i samkommunen) får jeg opplyst at Levanger ikke stiller miljøkrav i anbudsprosessene. Brukt på riktig måte kan kommunen gjennom bruk av miljøkriterier stimulere til vekst i bedrifter i Levanger, samtidig som det offentlige og kommunen bidrar til reduserte utslipp.
Spørsmål til ordføreren:
Vil ordføreren stille miljøkrav i forbindelse med kommunale innkjøp i Levanger?

Forslag til vedtak:
1. Levanger kommune vil innen utgangen av 2010 begynne å stille miljøkrav i sine innkjøp
2. Innen utgangen av 2010 skal det legges fram en sak for kommunestyret om hvordan Levanger kommune skal innføre en konsekvent praksis med å stille miljøkrav i sine anbud, samt skolering av kommunens ansatte med henblikk på å stille miljøkrav i anbudsutlysningene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**