Venstre kritisk til kameraovervåking i skolene

Venstre reagerer på den omfattende bruk av kameraovervåking i videregående skoler slik NRK har omtalt. Venstre vil at fylkeskommunen som skoleeiere går gjennom bruken av kamera på de videregående skolene i Vest-Agder, og Melinda Kvinlaug og Astrid Bekkenes har sendt interpellasjon til fylkestinget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Interpellasjon til fylkestinget:

Kamera

Foto: www.sxc.hu/

Venstre reagerer på den omfattende bruk av kameraovervåking i videregående skoler slik NRK har omtalt. Venstre vil at fylkeskommunen som skoleeiere går gjennom bruken av kamera på de videregående skolene i Vest-Agder.
Elever i videregående skole har like stor rett til personvern som andre og vi frykter at det foregår overvåking som er lovstridig eller betenkelig ved de videregående skolene.

Muligheten til å være privat og usett av utenforstående er en verdi som er viktig å ta vare på, ikke minst i en tid da stadig mer informasjon om enkeltpersoner gjøres tilgjengelig. Det at man selv ikke gjør noe galt kan ikke være en begrunnelse for unødig inngripende overvåking.

Kameraovervåking må ha et klart formål og benyttes kun til dette.
Er det for eksempel hærverk og innbrudd som er problemet holder det å ha kameraene på om kvelden. Man trenger ikke svært avanserte kamera med mulighet til å zoome inn på detaljer eller følge enkeltpersoner.

Dessverre ser vi at overvåking tas i bruk ukritisk ved noen skoler.

Venstre ber derfor fylkeskommunen innføre følgende tiltak.

Vest-Agder fylkeskommune må skaffe seg oversikt over omfanget av overvåkning ved videregående skoler.

Det må sikres at det er lovhjemmel for den overvåkingen som utføres og at den skjer i tråd med lover og forskrifter. Fylkeskommunen og de enkelte skolene bør søke bistand fra Datatilsynet i denne prosessen.

Fylkeskommunen må utarbeide retningslinjer for bruk av kamera, som begrenser bruken.

Venstregruppa i Vest-Agder fylkesting ved Melinda Kvinlaug og Astrid Bekkenes

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**