Uttalelse fra Oslo Venstres Hovedstyre: Barnevernsloven skal gjelde for alle barn

Regjeringen lovet for fem år siden å gi alle mindreårige asylsøkerbarn et omsorgstilbud gjennom barnevernet. Barn mellom 15 og 18 år blir fortsatt kun tatt hånd om av utlendingsmyndighetene.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Oslo Venstre vil at alle barn skal omfattes av barnevernsloven. Dagens lovverk, der enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år behandles som voksne, må ta slutt. UDI har ingen kompetanse på barnevern, og bør derfor ikke ha ansvar for barn. Innvandringspolitiske hensyn veier i praksis tyngre enn hensynet til barnas beste.

Oslo Venstre er kritiske til den særegne oppgavefordelingen mellom stat og kommune for asylsøkere og flyktninger under 18 år. De under 15 år omfattes av BUFetat i asylsøkerprosessen og BUFdir i bosettingsperioden. Barn over 15 av UDI i asylsøkeprosessen og IMDI i bosettingsfasen. Når barnet er bosatt skal imidlertid kommunens barnevernstjenester tilbys dersom det er behov for dem. Dette er uoversiktelig, fragmentert, og gir rom for kaos og usikkerhet for en gruppe barn som har fått en ekstra tøff start på livet. Oslo Venstre vil at kommunen skal ha mest mulig ansvar, men viktigst er det å gi alle barn de samme rettighetene.

Oslo Venstre er også opptatt av barns rettigheter i asylsøkerperioden. Særlig alvorlig er situasjonen for de 1200 barna under 18 år med utreiseplikt på asylmottak. Mange av barna og deres familier er ureturnerbare fordi Norge ikke har utleveringsavtale med opprinnelseslandet. Samtidig mangler mange av disse barna et fullverdig helse- og sosialtilbud. Mange sliter med psykiske lidelser i tillegg til dårlige boforhold og manglende pedagogisk tilbud. Oppfølgingen på mottakene er for dårlig. Barnevernsloven gjelder for alle barn og Oslo Venstre krever en aktiv regjeringsinnsats for å sikre best mulig oppveksvilkår. Barn skal i minst mulig grad lide for sine foreldres valg.

Venstre krever:
At barn mellom 15-18 år som søker asyl omfattes av barnevernsloven
At asylbarns tilknytning til Norge tillegges større vekt enn i dag
At FNs Barnevernkonvensjon følges
At barn som rømmer fra mottak blir meldt savnet og lett etter
At når behandling av opphold for denne aldersgruppen tar mer enn fem år skal det gis opphold på humanitært grunnlag
At man reduserer saksbehandlingen og prioriterer saker med barn
At man i saker med barn alltid skal prioritere barnets beste.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**