Energi, klima og miljø – bit for bit

Mastene i Hardanger er kun en del i en ikke-eksisterende klima- eller miljødebatt. For regjeringspartiene er det en fordel å kunne debattere en og en sak istedenfor å ta den store debatten, skriver Tore Hogstad, nestleder i Røyken Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Tore Hogstad

Tore Hogstad
Foto: Yngve Olsen Hvoslef

Kraftsituasjonen i Bergensområdet hevdes å være prekær, og skremmescenariet er et mørklagt Vestland. Det sies lite om at vel 90% av økningen i forbruket er fra elektrifisering innen olje- og gassinstallasjoner.

En litt uheldig timing var det vel også at den skotske førsteministeren besøkte Norge når det stormet som verst rundt Hardanger. Ministeren ønsket en diskusjon rundt muligheten for en sjøkabel fra Skottland til Norge for å kunne eksportere strøm fra vindkraft, produsert i Skottland, til Norge.

Bedre rammevilkår
Rammevilkårene for bygging av vindkraft er mye bedre i Skottland enn i Norge. Vi henter opp store mengder gass i Norge som går i rør til Europa. Her vil gassen eventuelt kunne brukes til å produsere strøm. I perioder med dårlig strømproduksjon i Norge kan denne gassbaserte strømmen ironisk nok kunne komme tilbake til Norge, via sjøkabel over Nordsjøen, og i verste fall via master i Hardanger til Vestlandet hvor den bl.a. brukes til elektrifisering av plattformene.

Kjernekraftverket i Lovisa, Finland

Foto: Institutt for energiteknikk

Vi vil altså i fremtiden kunne importere vindbasert strøm fra Skottland eller gassbasert strøm fra deler av Europa. Vi har jo selvsagt også muligheten for strøm fra atomkraftverkene i Sverige.

Enten vi liker det eller ikke så er det mange år siden vi passerte muligheten for å bygge ut mere vannkraft i Norge.

En økning i leting etter olje og gass med en påfølgende utbygging av nye felt demper jo ikke behovet for mer strøm. Historiene fra Vestlandet og Midt-Norge har vist det med all ønskelig tydlighet. Spørsmålet som snarest må diskuteres er derfor: Hva slags energiproduksjon skal vi ha i fremtiden? Venstre vil at energiforsyning, miljø og klima vurderes som en helhet. Ved å stykke opp debatten, som nå, vil beslutninger innen et felt fort få negative effekter i et annet. Med unntak av Trondheim skjer det også lite når det gjelder energisparing og effektivisering. Som på flere andre områder lever vi i Norge uforstyrret videre som om intet skjer. Sammenlignbare land jobber konkret og målrettet innen områdene energi, klima og miljø. Regjeringen vil trolig kjøpe seg ut av problemene.

Tore Hogstad
Røyken Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**