Baklengs inn i fremtiden

Olje og gass er ikke-fornybare ressurser av begrenset art og det er avgjørende at oljeselskaper tenker nytt og satser på fornybare områder, skriver Julie Andersland.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


I Dagsrevyen 21. august kommer det frem at Statoil vurderer å kutte sin satsing på vindmøller. Begrunnelsen er at det ikke er det beste verken fra et kommersielt eller et miljømessig perspektiv at olje- og gasselskaper driver med fornybar energi.

Klima, miljø, vindmøller

Med oljesanddebatten friskt i minne er det trist å oppleve at Statoil nok en gang velger en lite klimavennlig løsning. Særlig fordi vi har kjent Statoil som dyktig og respektert innenfor oljebransjen på miljø og samfunnsansvar.

Oljeplatform

World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) la i vinter frem en rapport, Vision 2050, som påpeker at skal hele jordens befolkning leve godt av de ressursene vi vil ha tilgjengelig i fremtiden, er det nødvendig at vi vrir utviklingen i en mer klima- og miljøvennlig retning.

Det gjelder ikke minst næringslivet. Dets største risiko vil ifølge WBCSD være å drive «business as usual». Det er selvfølgelig andre selskaper enn Statoil som kan drive med vindkraft, men det betyr ikke at Statoil bør legge dette på hyllen. Olje og gass er ikke-fornybare ressurser av begrenset art og det er avgjørende at oljeselskaper tenker nytt og satser på fornybare områder.

Julie Andersland årsmøtet

Vi trenger energi i fremtiden også — og jeg hadde håpet statseide Statoil ville være en viktig bidragsyter for å sikre dette. Vil ikke selskapet velge en slik retning, bør staten som eier, gjennom ansvarlige politikere, sikre at dette skjer.

JULIE ANDERSLAND,
Styremedlem Bergen Venstre

(Innlegget sto på trykk i BT 26. august 2010)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**