Formannskapet i Hurum kommune behandlet høringen på «Helhetlig og langsiktig plan for det fremtidige skoletilbudet i Buskerud fylkeskommune» i sitt møte den 7.08.10.
Alle partier står samlet og slåss for Hurum videregående skole.
Formannskapet vedtok denne enstemmige uttalelsen:
Hurum kommune har gjennom sitt samarbeid medfylkeskommunen om en ny videregående skole på Hurum en spesiell interesse for planen. Hurum kommune er derfor opptatt av å se til at de mål og strategier som er valgt bygger opp under den planlagte nye videregående skolen på Hurum som en del av skoletilbudet i Drammensregionen.
Det er oppsiktsvekkende at planen ikke legger til grunn allerede vedtatte prinsippvedtak om ny videregående skole på Hurum, og på denne måten gir en vurdering av etableringen av skolen opp mot de tilbud som allerede eksisterer i dag.
Hurum kommune støtter samtlige hovedmålsetninger i planen. Hurum kommune vil spesielt
fremheve målsetningene om at den videregående skolen skal være et ressurs-, kraft og kultursenter for lokalsamfunnet der det knyttes nærmere kontakter, ikke bare mellom voksne
og unge, men også til lokalt arbeids-, nærings- og kulturliv, og at de videregående skolene skal være viktige regionale utviklingsaktører i Buskerudsamfunnet.
Disse målsetningene er lagt til grunn i den planlagte nye videregående skolen på Hurum. De er også svar på en riktig utvikling av de videregående skolene i Buskerud til en moderne utdanning for aldersgruppen 16 – 18 år.
Hurum kommune er en del av Drammensregionen med store utbyggingsprosjekter under planlegging. Vi nevner i den forbindelse planlegging av et stort boligområde på Storsand med opp til 1000 boenheter. Det framkommer i planen at Drammensregionen kan forvente en ytterligere befolkningsvekst, og at det vil være aktuelt å vurdere mulighet for etablering av en videregående skole til i regionen.
Et viktig tema som frafallproblematikk er ikke drøftet i planen. Dette må ansees som en svakhet fordi struktur/reisevei er viktige faktorer i så henseende. Elevenes førstevalg, både med hensyn til skolevalg og valg av utdanningsprogram, er avgjørende for graden av gjennomføring av opplæringen.
Hurum kommune er en de kommunene i fylket som har relativt mange elever som ikke velger
overgang til videregående opplæring. Som følge av det har kommunen svært mange arbeidsledige ungdommer og ungdommer registrert i NAV-systemet.
Planen underbygger en underdimensjonering med hensyn til elevplasser i Nedre Buskerud. Samtidig legger den også opp til en sk evfordeling til ugunst for søndre del av Drammensregionen. Videregående opplæring i nærområdet er nødvendig for å kunne realisere planens mål om at det fylkeskommunale videregående opplæringstilbudet skal være elevenes naturlige førstevalg. Samtidig vil mål om styrking av gjennomføringsgraden av opplæringen kunne realiseres, også for Hurumelever.