Hvorfor borgerlig samarbeid?

Dag Jørgen Hveem (V) imøtegår her leserinnlegget i dagens AAB hvor Rune Hansen (Rødt) er misfornøyd med at de fire borgerlige partiene H, KrF, FrP og V samarbeider. Etter 2007-valget etablerte partiene et samarbeid basert på 14 punkter. Mange av punktene, som ligger på https://www.venstre.no/austagder/risor, er det tverrpolitisk enighet om.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

 Dag Jørgen Hveem (V) mener Homen-utbyggingen er viktig for Risør, som trenger impulser utenfra.

Dag Jørgen Hveem (V) mener Homen-utbyggingen er viktig for Risør, som trenger impulser utenfra.
Foto: Jan Einar Henriksen

Holmen og Flisvika
I andre saker er det tydelige forskjeller, f.eks. i Holmen-saken. Hadde bystyreflertallet fulgt høringsuttalelsen fra Rødt og Arbeiderpartiet om bl.a. boplikt, ville resultatet i følge utbygger ha blitt ingen utbygging.

Etter min vurdering er Holmen-utbyggingen viktig for Risør. Vi trenger impulser utenfra.

Flisvika-reguleringen ble vedtatt i september 2008 mot vår røde ordførers ene stemme. Venstre håper på minst like klart flertall i Holmen-saken. I Flisvika jobber utbygger med å få i gang prosjektet. I løpet av 2013 tror jeg vi kan ønske mange nye beboere velkommen til Holmen.

Hvorfor samarbeid?
Hvert av de borgerlige partier mener samarbeid gir bedre resultater enn ikke-samarbeid. I mange saker har det vært enstemmighet i bystyret. I andre saker står de borgerlige partier sammen, men de stemmer tidvis også hver for seg.

Rune påstår at vi "utelukker dialogen med mindretallet". Dette er jeg uenig i. Han bruker budsjettet som eksempel. Merkelig, siden budsjettet for 2010 ble enstemmig vedtatt, noe som visstnok ikke har skjedd på flere tiår.

 Sammen med Høyre, Krf. og Frp. sikret Venstre flertall for forslaget om å frede Urheia og deler av Buviksplatået.

Sammen med Høyre, Krf. og Frp. sikret Venstre flertall for forslaget om å frede Urheia og deler av Buviksplatået.
Foto: Jan Einar Henriksen

Rødt og Rune mener også det "forplikter et flertall å vise større respekt overfor mindretallet". Hvordan da? Representantene stemmer etter sin politiske overbevisning og sitt beste skjønn. Gjør ikke alle det? Alle høres, i til dels langvarige bystyremøter. For Venstre er respekten for våre velgere viktigere enn respekten for Rødt.

Buvikplatået

Rune mener mange velgere føler seg lurt i forbindelse med Buvikplatået. Hva er realiteten og status pr. i dag? Bystyret vedtok den 27/5-10 et klart nei til å gå videre med to områder for bebyggelse, foreslått av rådmannen, fordi det lå for tett inntil turområdene i Urheia. Snarere vedtok det borgerlige flertall å starte en prosess for freding av samme område og Urheia for øvrig.

Samtidig ble det bedt om ny landskapsanalyse for deler av Buvikplatået, på et areal som ligger temmelig langt unna våre kjære turområder. Ingen beslutning er tatt, fordi vi foreløpig ikke har godt nok grunnlag til det. Rødt m.fl. har vært kategorisk avvisende, uansett hva analysen måtte vise.

 Dag Jørgen Hveem er Venstres ordførerkandidat ved valget i 2011

Dag Jørgen Hveem er Venstres ordførerkandidat ved valget i 2011
Foto: Trond Svenningsen

Valget 2011
De borgerlige partiers samarbeidsavtale gjelder for inneværende periode. Jeg tar for gitt at et hvert parti, også Venstre, vil bruke sin innflytelse til å få gjennomført mest mulig av partiets politikk også i neste periode. Om det betyr et bredere politisk samarbeid enn i dag, gjenstår å se, men utelukkes bør det ikke.

Neste periode vil ordføreren ha forankring i bystyreflertallet, uansett politisk "farge". Det vil gjøre arbeidet enklere og føre til mindre energilekkasje, både for ordfører, bystyret for øvrig og administrasjonen.

Dag Jørgen Hveem (V)

Bli medlem i Risør Venstre og hold deg oppdatert om hva som skjer i Risør på www.risor.www.venstre.no

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**