Venstre seier ja til kvalitet i omsorgen

I Venstre meiner vi at dei beste løysingane ofte er å finne i skjæringspunktet mellom det offentlege og det private, eller i samarbeid og noen gonger i sunn konkurranse mellom offentlege, private og dei enorme ressursane vi er så heldige i å ha i dei frivillige organisasjonane.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Jan Kløvstad

Foto: Venstre

Dette gjeld også helse og omsorg, skriv Jan Kløvstad. Med omsorg definerer vi både eldreomsorg og rusomsorg. Når Inger Brokka de Ruiter i avisinnlegg i Arendals Tidende og Agderposten skriv "Nei til privat eldreomsorg", undrar det meg. I bystyret 17. juni brukte eg faktisk nettopp det private aksjeselskapet SOS Natthjemmet AS som eksempel på at Arendal kommune alt nå kjøper private omsorgstenester. Inger Brokka de Ruiter sit i styret for Natthjemmet. I dei tre åra eg har vore medlem i bystyrets helse- og omsorgskomite har eg aldri opplevd at ei einaste kommunal avdeling eller institusjon får så stor omtanke, omsorg og reint ut sagt proteksjonisme som nettopp det privateigde, privatdrivne aksjeselskapet omsorgsfirmaet SOS Natthjemmet AS. Når administrasjonen har forsøkt å antyde at vi må følge Lov om offentlige anskaffelser og lyse ut kontraktar på anbud etter norsk lov, har det kvar gong vore stort engasjement for å hindre dette frå store delar av Arbeidarpartifraksjonen. Grunngjevinga, som særleg Arbeidarpartiet og Framstegspartiet sine medlemer har ført fram, er at Natthjemmet AS driv godt og at kommunen ikkje må gjere noe som kan føre til risiko for redusert drift der. Samtidig har Arbeidarpartiet stilt mange kritiske spørsmål til det meste av den kommunale omsorgstenesta, ei teneste eg som venstremedlem har forsvart i langt støtte grad enn mine samarbeidspartnarar i Arbeidarpartiet, med unnatak for komiteleiar Atle Svendal. Eg har også sagt mykje positivt om Natthjemmet, men meiner at vi skal følge Lov om offentlige anskaffelser. Eg vil tru samtlege 13 medlemer i helse- og omsorgskomiteen og dei som har vore tilhøyrarar kan stadfeste det eg skriv her: Ingen kommunal omsorgsinstitusjon i Arendal står høgare i kurs i Arbeidarpartifraksjonen enn det private SOS Natthjemmet AS.

Også T5 har i mange år fått god støtte frå Arbeidarpartiet og oss andre. Vil Inger Brokka de Ruiter, som underteiknar på vegner av Arendal Arbeiderparti, også stenge ute T5 frå vidare samarbeid?

Inger Brokka de Ruiter tar for seg heile omsorgsfeltet, minus altså rusomsorgen, i innlegget sitt. I bystyret 17. juni forsøkte Venstre å sjå alt i samanhang: Her i kommunen er over 70% av barnehageplassane private, og ungane har det godt både i private og kommunale barnehagar. Innan rusomsorgen har vi kommunale institusjonar på fleire nivå, vi samarbeider med dei frivillige organisasjonane Blå Kors og Kristenfolkets edruskapsråd om T5, og vi har til og med samarbeid med aksjeselskapet Natthjemmet AS om bustadlause og noen av dei som slit hardast i samfunnet vårt. Også når det gjeld skolar har vi både offentlege og private, vi har både Steinerskole og katolsk skole.

Det er, etter det Venstre oppfattar, full semje i heile bystyret om at det er flott at vi har fleire ulike måtar å drive på.

Dette prinsippet må etter Venstres meining også gjelde innan andre delar av helse- og omsorgsarbeidet vårt. I Oslo blir nå ein tredel av eldreomsorgen driven av frivillige organisasjonar som Blå Kors, Røde Kors, Kirkens Bymisjon, Norske Kvinners Sanitetsforening og andre, ein tredel blir driven av private aktørar, og ein tredel blir driven av Oslo kommune. Heile innlegget i bystyredebatten står på www.arendal.www.venstre.no, også om kvalitet i omsorgen i Oslo.

I Arendalskonferansen var det mange interessante innlegg om omsorg og organisering. Det var også sjanse til å snakke med både Livsglede for eldre, Blå Kors, Kirkens Bymisjon og andre aktørar innan helse og omsorg. Frivillige organisasjonar står klare til å diskutere med Arendal kommune kva dei kan gjere for unge, gamle, sjuke og rusavhengige her hos oss. Venstre bad bystyret om å stemme for eit forslag frå Ingrid Skårmo om å åpne også eldreomsorgen for private, om vi kunne få utvida forslaget til ikkje berre å gjelde private aktørar (som for eksempel SOS Natthjemmet AS, men også frivillige organisasjonar (som Røde Kors, Blå Kors, Norske Kvinners Nasjonalforening, bygdekvinnelag, eldresenter osv). Dette sa forslagsstillar Ingrid Skårmo straks ja til.

Eit fleirtal i bystyret stemte for det omforente forslaget frå Ingrid Skårmo og underteikna. Men eg undra meg jo over at Arbeidarpartiet nesten samla stemte mot å samarbeide med organisasjonar og private, samtidig som sentrale partimedlemer sit i styret for private Natthjemmet AS, arbeider aktivt i frivillige institusjonar som Kuben på Eydehavn og har eit aktivt engasjement for og i privateigde barnehagar.

La oss samarbeide for å finne de gode løysingane, for barn, eldre, funksjonshemma, rusavhengige og sjuke.

Jan Kløvstad
Medlem av helse- og omsorgskomiteen i Arendal bystyre
Leiar i Arendal Venstre

Avisinnlegg i Arendals Tidende 31. juli og Agderposten 4. august 2010 av Arbeidarpartiets Inger Brokka de Ruiter:

Nei til privat eldreomsorg

Jeg takker Ingrid Skårmo fra Fremskrittspartiet for å svare på innlegget mitt vedrørende privatisering av eldreomsorgen i Arendal. Innlegget var vel mer rettet mot Jan Kløvstad og Venstre, men det er spennende å se at Fremskrittspartiet tar Venstre i forsvar. Spesielt når Venstre ikke vil samarbeide med Fremskrittspartiet blant annet på grunn av deres menneskesyn, men det er tydeligvis ikke det denne høyresiden vil at valgkampen skal dreie seg om. De siste ukers uttalelser fra Kristelig Folkeparti Senterpartiet og Venstre viser at enkelte har glemt hva de gikk til valg på.

Arbeiderpartiet har alltid ment at det offentlige skal drive det meste av skole, helse og omsorgstjenester. Dette fordi enkeltmennesker og foretak ikke skal kunne tjene ubegrenset med penger på barn, eldre og syke.

Vi ser også fra andre land som har privatisert mye av velferdstjenestene, at det er de med høyest inntekt som kan benytte seg av de beste tjenestene. Dette klasseskillet vil Arbeiderpartiet kjempe mot.

Imidlertid har vi sett behovet for private supplement som for eksempel innenfor barnehagesektoren. Når vi har valgt å åpne for private barnehager, legger vi også utbyttebegrensninger på barnehageeieren. Vi mener at et eventuelt overskudd skal komme barna, foreldre og de ansatte til gode, ikke bare eieren av barnehagen. Det kan ikke være riktig at private skal få statsstøtte i tillegg til annen inntekt og kun bruke dette til å øke sin egen inntekt og formue.

Dette er bystyrerepresentant og barnehageeier Linda Øygarden fra Høyre sterkt uenig i. Hun mener barnehageeierne selv skal avgjøre hva dette overskuddet skal brukes til.

Det bringer meg tilbake til sakens kjerne. Den dagen vi åpner for privat eldreomsorg i Arendal, hvem kommer til å tjene på dette? For meg er det ingen tvil om at taperne i hvert fall er kommunen, som må betale dyrt for disse tjenestene, og de eldre pleietrengende.

I Oslo hvor Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti styrer, er store deler av eldreomsorgen privatisert. Det har ikke vært noen stor suksess, verken for de pleietrengende eldre eller kommunen som må betale regningen. Bestiller-utfører-modellen med et stort innslag av private kommersielle tilbydere har ikke ført til en bedre eldreomsorg i Oslo, snarere tvert imot. Dyrt, byråkratisk, stoppeklokkeomsorg, altfor få sykehjemsplasser og mange dobbeltrom er noen stikkord.

Selv om mye kan kritiseres med eldreomsorgen i Arendal, er det ikke noen gode argumenter for at vi skal kopiere Oslo-modellen slik flere tar til ordet for.

Inger Brokka de Ruiter

Arendal Arbeiderparti

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**