Overkjørt av regjeringen

Når Arbeiderpartiet sentralt fortsatt snakker om et økt kraftbehov, kan en med god grunn tvile på om partiet har tro på den planen partiet i Hordaland har vært med på å vedta.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Hardanger

Venstre har markert seg som en standhaftig motstander av den planlagde kraftlinjen mellom Sima og Samnanger.

Det var derfor med stor skuffelse at vi mottok nyheten om at regjeringen ønsker utbygging av kraftlinje i luftspenn gjennom Hardanger. Regjeringen overkjører med det alle kommunene i Hardanger, og Hordaland fylkesting, som alle klaget NVEs vedtak inn for departementet.

Det var med god grunn fylkestinget klaget vedtaket inn for departementet. "Klimaplan for Hordaland", som etter flere års arbeid ble vedtatt på fylkestinget i juni i år, har som målsetning at Hordaland skal redusere energibehovet betraktelig.

Klima, miljø, vindmøller

Det heter i planen følgende: "Energibruken skal reduserast og gjerast berekraftig gjennom effektivisering og bruk av fornybar energi." Denne planen er bindende for alle, også staten, som har medvirket i forbindelse med utarbeiding av planen.

Det er derfor et viktig poeng det leder av Norges Naturvernforbund Lars Hatlebrekken sa til BT 22.07 om at det heller burde satses på energiøkonomisering og utbygging av bioenergi. Dette vil være i samsvar med klimaplanen, og redusere behovet for overføring av elektrisitet.

Tallene i planen tar riktignok ikke med alle sektorer i fylket, for eksempel offshorenæringen, men forbruksreduksjonen er likevel stor. Statnetts planer tar utgangspunkt i at behovet for strøm spesielt i Bergensområdet vil øke i tiårene fremover, mens et enstemmig fylkesting har som mål at det skal reduseres. Dette stemmer åpenbart ikke overens med regjeringens vedtak.

Det viktigste med fylkets klimaplan er at den blir fulgt opp med konkrete tiltak, slik at en kan nå målsetningene, og forberede Hordaland på nye utfordringer, både økonomiske og klimatiske. Holder en seg til planen er det ikke behov for noen kraftlinje i Hardanger — i alle fall ikke med den argumentasjonen regjeringen har benyttet.

Harald Hove 3

Når Arbeiderpartiet sentralt fortsatt snakker om et økt kraftbehov, kan en med god grunn tvile på om partiet har tro på den planen partiet i Hordaland har vært med på å vedta.

Harald Hove,
Gruppeleder for Venstre i fylkestinget

(Innlegget sto på trykk i BT den 2.8.2010)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**