Giske bygger ned forskning

– Norsk næringsliv bruker lite penger på forskning og utvikling sammenlignet med mange andre land. Dette kan ha sammenheng med at den rødgrønne regjeringen med næringsminister Trond Giske i spissen har innført flere innstramminger i SkatteFUNN-ordningen, som nå bør reverseres, skriver Jon Gunnes i et leserinnlegg som du kan lese her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Trond Giske bygger ned i stedet for å stimulere til mer forskning
SkatteFUNN ble opprettet i 2002 av Bondevik II-regjeringen som et tiltak for å øke norsk næringslivs forsknings- og utviklingsinnsats. SkatteFUNN-ordningen gir gjennom skattefradrag

Jon Gunnes

Jon Gunnes
Foto: Rune Kongsro

støtte til forskning og utvikling (FoU). Statistisk sentralbyrå (SSB) har evaluert SkatteFUNN-ordningen og sluttrapporten fra 2008 viser at for hver krone som gis under SkatteFUNN, øker FOU-innsatsen i bedriftene med det dobbelte. Venstre mener ordningen bør styrkes for å gjøre det lettere for næringslivet å forske, spesielt for småbedriftene.

Nå er vi kommet til 2010 og norsk næringsliv bruker lite penger på forskning og utvikling sammenlignet med mange andre land, viser FoU-statistikken. Dette kan blant ha sammenheng med at den rødgrønne regjeringen har innført flere innstramminger i SkatteFUNN-ordningen, som nå bør reverseres.

Jeg mener at SkatteFUNN-ordningen har vært en suksess for de bedriftene som har benyttet den. Den må styrkes, da den fører til mer privat FoU og verdiskaping i næringslivet.
Målet om å øke den norske forskningsinnsatsen til 3 prosent av BNP håper jeg alle er enig om, men næringsministeren jobber mot og ikke for å kunne nå målet!

Venstre vil øke beløpsgrensene i SkatteFUNN-ordningen, fjerne begrensningsregler knyttet til timetall og gjeninnføre ordningen med støtte til ulønnet forskningsinnsats.

Venstre foreslo dette senest ved behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i vår, men regjeringspartiene stemte dessverre i mot. Nå i høst skal det legges frem et nytt budsjett og da må regjeringen og Stortinget følge opp denne gode ordning. (Dere skal få stjele ideen helt gratis.) Spesielt mange gründere i startfasen har nytte av skatteFUNN-ordningen, Vi kan ha mistet mange arbeidsplasser og gode ideer fordi de minste bedriftene ikke får den støtten de trenger, mens næringsministeren bare er opptatt av de store bedriftene.

Jon Gunnes, Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**