De gikk inn for økologisk jordbruk på sin store landbrukseiendom det så ut som de ville gjøre noe for idéen om å vri nordmenn over til å spise sunn mat.
Så kaster de vrak på den tanken, de kaster vrak på kortreist mat, de kaster vrak på produksjon av norsk mat i Norge. Årsaken de angir til det er økonomi. Jordbruket gir for liten fortjeneste og det for vår kronprinsfamilie, som eier en av Norges beste gårder, som har en årviss apanasje som kronprinspar to mennesker som egentlig er der for å vise vei -!
Så går tankene videre. Hvem av Norges bønder kan ventes å fortsette sin oppgave med å skaffe mat til oss når ikke engang eierne av Skaugum ser seg i stand til det?
Aldri har vi i landet vårt brukt så lite av lønningene våre til mat. Likevel klages det på matpriser, vi drar til Sverige for å kjøpe billigere kjøtt og andre matvarer, vi faller for reklamen fra de store konkurrerende dagligvarebutikkene! Det klages over penge-overføringene til jordbruket. Det klages over erstatningene til sauebønder for dyr som er tatt av rovdyr.
Sannheten er at det ikke er bøndene som mottar denne stats-støtten – de statlige overføringene er ikke til bøndene de er penger som gis til oss som kjøper maten, for at vi skal få billigere mat. Maten skal være billig slik at vi skal kunne bruke vår penger på luksus.
I en verden som trues av sult, er det ekstra viktig at myndighetene oppfordrer og oppmuntrer til landets egen matproduksjon. Hvert år legges det ned jordbruksarealer, hvert år blir det færre gårder i landet, hvert år er det vanskeligere å få sønner og døtre til å overta gården og dyrkingen av jorda. Levevilkårene er bedre for andre yrkesgrupper, mange gårdbrukere må ha et annet yrke i tillegg for å oppnå levestandard på linje med andre.
Hva skal vi spise og leve av i framtida? Kan vi være sikre på at mat-tilførselen fra andre land vil fungere i turbulente tider? Skal vi kjøpe maten fra andre land som trenger maten selv?
Eldfrid Hovden.