Hvor er ideologiene?

Bergen Venstre er, som Birte Taraldset (H), glade for at BA etterlyser flere ideologiske debatter og mer prinsipiell fylde i mediabildet. Liberale Venstre kommer med glede på banen, men hvor er de andre?

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Spørsmålstegn

Det finnes dessverre snart ingen ideologiske eller prinsippfaste politikere igjen i Bergen. Den daglige politikken er preget av billige mediapoeng og raske, men næringsløse replikker. Det er på høy tid med klare ideologiske debatter som kan gjøre det mer tydelig hva som for eksempelvis skiller liberale Venstre fra andre partier.

Derfor er det inderlig synd at Taraldset og resten av de konservative Høyre-partifellene i Bystyret ødelegger de mulighetene som av og til dukker opp for å ha gode ideologiske knivinger. Jeg referer konkret til samme sak som Taraldset: "Oppgavemeldingen", som var i Bystyret før sommeren.

Venstre ønsker en mer enn gjerne debatt om hva kommunen sine kjerneoppgaver skal være og ikke være. Saken om "Oppgavemeldingen" kunne nemlig blitt en etterlengtet runde om hva politikerne burde engasjere seg i og hva de overhodet ikke har noen ting med å blande seg opp i.

Håkonshallen Bergen

Dessverre: "Oppgavemeldingen" inneholder absolutt ingen ideologisk materie. Tvert om sies det i innledning til dette dokumentet at målet er å kutte 500 millioner kroner i kommuneugiftene. Dette blir med andre ord en kutt-debatt som er viktig nok, men det blir det ingen ideologiske eller prinsipielle debatter ut av en slik sak. I en prinsippdebatt skal nemlig mange aspekter vinkles mot hverandre.

Man skal bryne argumenter for-imot, derfor- derfor ikke og i det hele tatt teste og blottlegge partipolitikernes (manglende?) ideologisk ryggrad. Jeg har liberale visjoner for både miljøet, næringslivet, skolen og de sosiale utfordringer i Bergen for de neste ti-årene. Kan andre partier vise meg deres tilsvarende sosialistiske eller konservative visjoner?

Hva hjelper vel ideologisk ballast hvis man ikke bruker dette i den grå hverdagen? Jeg vil spørre for eksemplenes skyld: Er den underskuddsbaserte, økonomiske styringen av Bergen Kommune god konservativ politikk? For Venstre er det et liberalt prinsipp at forurensing og ødeleggelse av fellesskapets goder skal koste og derfor er Venstre for køprising.

Jeg spør: Er Høyre i mot køprising fordi en slik motstand er forankret i den konservative ideologi? Eller; når fremmet byrådspartiet KrF et godt kristen-demokratisk forslag? Er bystyrets medlemmer fra disse partier overhodet ideologisk bevisste?

Akkurat DET er nemlig kritisk at de er hvis de samme partipolitikerne etterlyser ideologiske debatter. Da, og bare da kunne vi diskutert konkurranse, kvalitet, tjenesteyting og mye annet på prinsipielt grunnlag. I stedet får vi servert kuttforslag etter kuttforslag innepakket i noe som Taraldset kaller "spennende".

Alf Helge Greaker 2

Venstre vil danne et nytt byråd for å sette miljøet og enkeltmennesket først på dagsorden, fordi det er liberalt. Så for å hjelpe til med å fylle agurktiden i BA med litt fyldigere ideologisk stoff så utfordrer jeg blant andre Byrådspartiene Høyre og KrF til å vise meg og andre velgere ideologiske og prinsipielle politiske prioriteringer.

Alf Helge Greaker
leder Bergen Venstre

(Innlegget sto på trykk i BA 30.7.2010)

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**