Hvor ble forenklingsutvalget av?

Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad presenterte for ett år siden på dagen i dag nyheten om at regjeringen vil ha enklere lovverk for små bedrifter. Hun sa bla.a det skal settes ned et lovutvalg som skal se nærmere på hvordan forenklinger i lovverket kan gjennomføres.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Lite har skjedd

Borghild tenden ser svært alvorlig på den manglende oppfølgningen fra statsråden og tillater seg å stille skriftlig spørsmål til statsråden for å få en forklaring på hvordan det prosjektet ligger ann.

Borghild Tenden

Foto: Ingvild Boe Hornburg

– I dag er det et tvilsomt ettårsjubileum for nyheten om et lovutvalg som skulle forenkle hverdagen for små og mellomstore bedrifter. Tiltaket ble lansert som "det største forenklingstiltaket som retter seg mot næringslivet", (ved siden av Altinn) av daværende næringsminister. Etter tolv måneder venter næringslivet fortsatt på at utvalget skal bli nedsatt, sier finanspolitisk talskvinne i Venstre Borghild Tenden.

– Står dette løftet ved lag, og når kan tusenvis av små og mellomstore bedrifter regne med at arbeidet settes i gang? spør Tenden.

I Soria Moria II at man vil gjennomføre forenklinger for næringslivet, spesielt rettet mot små og mellomstore bedrifter, herunder se på endringer i blant annet regnskapsloven og aksjeloven.

– Fortsatt bruker norske bedrifter hvert år 54 mrd kroner på rapportering pålagt av det offentlige. Regjeringen har ikke greid å redusere forpliktelsene med mer enn 0,5 prosent de siste tre årene, og initiativ til regelendringer er helt sentralt for å kunne oppnå resultater, sier Tenden

Venstre fremmet forslag om å etablere et Regelråd for bedrifter. Regelrådet skal bygge på tilsvarende råd i Sverige.

Sverige etablerte i 2009 «Regelrådet» for å bistå forvaltningen i arbeidet med regelforenkling for næringslivet. Regelrådets oppgave er å etterprøve konsekvenser av nye regler og endringer i eksisterende regler. Regelrådet skal jobbe fram til 31. desember 2010, og målet er å kutte bedriftenes administrative kostnader med 25 prosent innen utgangen av 2010. Allerede ett år etter opprettelsen av Regelrådet kan svenskene se en betydelig bedring. Forslagsstillerne mener at Norge bør etablere et tilsvarende råd. Vi har behov for en uavhengig instans som kan kontrollere effekten av nye regler og endringer i eksisterende regler før de trer i kraft.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**