For størstedelen av kultur- og idretts-Norge er 14. juni en gledens dag. Fra juli kan de trekke fra 25 prosent på store deler av sine utgifter.
– Men det nye regelverket vil skape frustrasjon i idretten. Et nytt regelverk uten noen form for konsekvensutredninger, som øker byråkratiet og sannsynligvis er i strid EØS-regelverket. Det gjennomføres også uten dialog med idretten, tordner Tenden.
Momsrot ved spiller-overganger
Tenden stilte under Stortingets behandling i dag en rekke spørsmål til finansminister Sigbjørn Johnsen om de praktiske konsekvensene av det nye regelverket.
– Svarene var entydige. Finansministeren hadde ingen oversikt over hvordan det nye moms-regimet skal gjennomføres. Dersom for eksempel Vålerenga-klanen, som helt sikkert ikke er en del av mva-systemet, eier en spiller og denne selges eller leies til en annen klubb, hvordan skal moms-oppgjøret skal skje, spør Tenden.
– Hva skjer med spillere som dels eies av klubben, dels av investeringsselskap og dels av seg selv – gjennom klausul om utkjøpsavtale. Hvordan skal dette moms-oppgjøret finne sted, spør Tenden.
– Utsett hele greia
– Det hefter så mye usikkerhet om både virkningene og hvordan dette skal gjennomføres, at dette burde sendes tilbake til byråkratene i Finansdepartementet. Det er åpenbart at de ikke har satt seg inn i idrettens hverdag, sier Tenden.
Økte billett-priser
Konkret blir det også krav om 8 pst moms på billettinntekter på fotball menn (i de to øverste divisjonene) og ishockey menn (øverste divisjon).
– Dette innebærer for eksempel at det blir moms på cup-kamp mellom Stabæk og FK Tønsberg, dersom Stabæk har hjemmebane. Men hadde Tønsberg hatt hjemmekampen, hadde det blitt momsfritak, opplyser Tenden.
– De fleste fotballklubbene har bekreftet at de vil sette opp prisene på billetter med minst 8 pst som følge av de vedtak som ble gjort i Stortinget i dag, avslutter Borghild Tenden.