Venstre mot tiggerlisens i Arendal

– Det er et paradoks at vi påberoper oss internasjonal status, men ikke skal ha tiggere. Tigging er et uttrykk for at noen står lavest på rangstigen i samfunnet. Vi bør heller diskutere hva som bør gjøres for å hjelpe mennesker ut av fattigdom, fremfor å gå rundt og be om tiggerbevis, sier Anne Solsvik.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Les i Agderposten om debatten om tiggere i oppvektskomiteen 10. juni:

Forlanger tigger-lisens

Alle tiggere må registrere seg hos politiet før de setter seg på gata. Politikerne håper tiggerregisteret skal fjerne aggressive og kriminelle tiggere.

(Marit Elisabeth Strand [email protected] 976 38 152)

Oppvekstkomiteen vedtok i går at tiggerne må registrere seg med navn og kontaktopplysninger hos politiet, og få utstedt et bevis, før de starter tiggingen.

Hensikten er at politiet skal ha full kontroll over hvem som til enhver tid tigger, og lettere kunne løse eventuelle problemer som oppstår. Tiggere som ikke kan fremvise gyldig tiggertillatelse, bortvises.

– Aggressive tiggere er blitt et stort problem i Arendal. En dame løp nylig etter min tre år gamle datter i byen, og viftet med en kopp mot ansiktet hennes. Det er ubehagelig å gå i byen når tiggerne er pågående. Jeg vil ikke ha dem her i byen, sier Åshild Haugland (Frp).

Hun får bred støtte blant politikerkollegene, blant annet Kristen Bjormyr (Sp).

– Denne gangen er jeg faktisk enig med Frp. Tiggingen er ren industri. Det er ikke stakkarslige rumenere som kommer hit, men mennesker som reiser på organiserte tiggerturer. Tiggingen fører også til annen kriminell virksomhet som tyverier. Et tiggerregister vil gjøre det lettere å avdekke slik kriminell virksomhet, sier Bjormyr.

– Ikke vårt samfunnsansvar

Det er ikke anledning til å forby tigging i Norge, men Haugland og Bjormyr håper de nye politivedtektene kan være et skritt på veien.

– Det er veldig naivt å tro at tiggerne står lavest på rangstigen. Tiggere blir observert med tusener av kroner i kontanter, en god dagslønn når det i tillegg ikke betales skatt. Det sendes busslaster med tiggere til Norge fra andre land i Europa. Det er ikke vårt samfunnsansvar at disse personene skal stige på rangstigen, sier Haugland.

Anders Kylland (Frp) mener det må gjøres noe med det han karakteriserer som «tiggerproblemet» i Arendal. Han har selv observert tiggingen som natteravn.

– Menneskene som tigger på dagtid ser tilsynelatende fattigslige og syke ut, men på nattetid ser jeg de samme personene løpe rundt mens de prakker blinkende hatter på folk. Da er de i utmerket god form. Den aggressive oppførselen fører nesten til slåsskamper, sier Kylland.

– Stigmatiserer en gruppe

De nye politivedtektene ble vedtatt med 10 mot 2 stemmer. Det ser dermed ut til at vedtektene blir vedtatt med overveldende flertall når saken skal til endelig behandling i bystyret neste uke.

Frp, Høyre, Pp, Ap, KrF og Sp gikk sammen om å stemme for de nye reglene. SV og Venstre stemte imot.

– Vi stigmatiserer en hel gruppe mennesker når vi pålegger dem å registrere seg. Tigging er et fenomen i byens gater som ikke er så gærent, mener Eirik Sørsdal (SV).

Anne Tørå Solsvik på stand

Foto: Jan Kløvstad

Anne Solsvik (V) ønsker heller ikke et tiggerregister.

– Det er et paradoks at vi påberoper oss internasjonal status, men ikke skal ha tiggere. Tigging er et uttrykk for at noen står lavest på rangstigen i samfunnet. Vi bør heller diskutere hva som bør gjøres for å hjelpe mennesker ut av fattigdom, fremfor å gå rundt og be om tiggerbevis, sier Solsvik.

Ønsker klarere lovverk

Rådmann Harald Danielsen skriver i saksfremlegget at sentrum i de senere år, og særlig i sommerhalvåret, har opplevd en del tigging. Forretningsdrivende i byen har bedt om et klarere lovverk for å sette en stopper mot de mest pågående tiggerne.

Dagens politivedtekter fra 1997 inneholder bestemmelse om at den som vil synge eller spille på offentlig plass, må på forhånd sende melding til politiet. Denne bestemmelsen kan også utvides til å gjelde tiggere.

Høyre i Oslo har nylig fremmet forslag om meldeplikt for tiggere i hovedstaden. I Bergen er det allerede innført en liknende ordning, og også Bærum har innført meldeplikt for tiggere.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**