Michelle Muren fortalte om en oppvekst plaget av psykiske problemer og mobbing i skolen. Dette førte til at hun begynte kutte seg selv som niåring for å flykte fra de mentale problemene. Hennes første møte med psykiatrien hadde hun som tolvåring, resultatet ble feildiagnose og feilmedisinering. Hun mestret ikke situasjonen og rusproblemene startet for henne da hun var tretten år. Først var det hasj for å roe hodet og amfetamin for å styrke selvfølelsen og selvtilliten.
Femten år gammel begynte hun med heroin, sprøyten hadde erstattet kniven for henne.
-Det virker som NAV tror medisiner er det som skal til for å gjøre narkomane friske, sa Michelle. Hun var klar på at psykiatrien og rusomsorgen ikke er samkjørt og ikke evner behandle henne som et helt menneske. Hun endte som en kasteball mellom rusomsorgen og psykiatrien uten at noen klarte hjelpe henne med hennes utfordringer.
Muren fremhevet "frivillig tvang" som et bra konsept. Her sørger man for at de som er motiverte og frivillig skriver seg inn til behandling ikke skriver seg selv ut igjen etter noen dager. Hun påpekte viktigheten av individuell behandling og tilpasset opplegg da ikke alle passer inn i et standard behandlingsopplegg.
-Ensomheten er vanskelig å behandle å håndtere når man er i behandling, sa Michelle, -etter behandling søker man seg tilbake til sine gamle venner, for man har ingen andre. Hun har i sin tid vært innlagt til behandling seks ganger for bipolar lidelse.
Michelle avsluttet med å takke Arild Knutsen spesielt for hans innsats for å hjelpe henne ut av rusen. Han var en aktiv spiller og brukte media for å legge press på det offentlige slik at Michelle fikk plass og behandling. Takket være Legemiddelassistert Rehabilitering (LAR) og Foreningen for Human Narkotikapolitikk (FHN) lever Michelle i dag og er rusfri.
FHN jobber med skadereduksjon, deler ut askobinsyre og rent utstyr til narkomane, 70% av alle narkomane i Oslo har hepatitt på grunn av dårlige hygieniske forhold og deling av brukerutstyr.
Arild Knutsen innledet sitt innlegg med å påpeke at det er ikke mangelen på penger, men mangelen på vilje som er den største utfordringen i norsk rusomsorg.
Knutsen fortalte at akuttavrusning kun er en liten rekonvalens og hvor viktig det er med oppfølging direkte fra akuttavrusning inn i langtidsbehandling. Per i dag er det 3-400 i behandlingskø, noe må gjøres.
Videre kunne han fortelle at forebyggingsvirksomheten ikke fungerer, folk prøver ikke heroin fordi det er kult eller spennende. Vanskeligheter i barndommen er veien inn til selvmedisinering med heroin. Dette er typisk psykiske og fysiske overgrep, mobbing eller andre ting.
Politimester Kåre Støylen ved Grønland politistasjon ville i fjor sommer flytte alle narkomane til utenfor Stortinget slik at våre folkevalgte skulle få øynene opp for utfordringene men fikk munnkurv. FHN tok opp initiativet og gjennomførte det, de ble også invitert inn på Stortinget av Siv Jensen.
Arild Knutsen og Michelle Muren ble utfordret til å komme med forslag til løsninger som ville hjelpe rusavhengige og foreslo "Halvveishus" etter modell fra Danmark. Dette er et kommunalt lavterskeltilbud som fungerer veldig godt. Samtidig påpekte de at det er viktig å forstå at 40% av de som oppsøker hjelp for rusproblemer sliter med hasjavhengighet.
Noen fakta:
Hasj ble forbudt i Norge i 1961, i 1965 sluttet man å selge hasj på apotekene mens oppblomstringen av hasjrøykere i slottsparken fant sted i 1967.
Hver eneste dag deles det ut 6.900 sprøyter i Oslo.
5000 mennesker får i dag Metadon eller Subutex i
13% av alle innsatte i Europeiske fengsler injiserer heroin i fengslene.