Ut med fylkesrådet

– Stein Hoset i Hedmark Venstre vil erstatte fylkesrådet med formannskapsmodellen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


I et intervju med Østlendingen 22. april gir Stein Hoset – som i mange år var rådmann i Alvdal kommune – uttrykk for at tida er moden for å erstatte fylkesrådet med formannskapsmodellen. Han sier blant annet:

“I Hedmark har fylkestinget valgt å legge mye av fylkeskommunens myndighet til et fylkesråd, med andre ord til en regjeringsfunksjon med mindre offentlighet og opposisjonen har mindre innsyn i prosesser og prioriteringer enn man ellers ville hatt med en formannskapsmodell. Konskevnensen er dessuten at fylkeskommunens administrasjon blir en del av et regjerningsapparat, med uklare grenser mellom fag og politikk, mellom ansatte og politikere. Dette er de prinsipielt sett viktigste grunnene til å diskutere hvorvidt parlamentarisme er hensiktsmessig i kommunesektoren overhodet.

Formannskapsmodellen er på mange måter genial. Den sikrer medvirkning på tvers av partigrenser samtidig som den kan være både beslutningsdyktig og tydeliggjøre politiske forskjeller mellom partier. Gjennom formannskapsmodellen ansvarliggjøres alle folkevalgte til å bidra samtidig som man sikrer gode ideer fra små grupperinger som kan komme fellesskapet til gode”.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**