Ikke riv Middelskolen!

Flertallet i bysyret i Mandal har vedtatt å rive Middelskolebygningen. Venstre mener at den historiske skolebygningen må bevares.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Middelskolen i Mandal

Foto: Stein Inge Dahn

Det er opprettet en egen side på Facebook hvor man kan signalisere sin motstand mot å rive den historiske skolebygningen.

Leserinnlegg trykket i Lindesnes Avis mandag 26. april 2010:

Mandal Bystyre vedtok i forrige Bystyremøte følgende:”Rådmannen bes om å søke om å rive
Middelskolebygningen med sikte på i første omgang å benytte det frigjorte areal til paviljonger for Blomdalen og Furulunden skoler i forbinnelse med ombygging.” Vedtaket ble gjort mot stemmene til Venstre og SV.

Det er en historieløs og kortfattet beslutning som er blitt tatt. Vi har her i byen et utall av eksempler på bygg og minnesverker fra en svunnen tid som er blitt jevnet med jorden av den ene eller andre grunn. Det vi sitter igjen med er minnene og i noen tilfelle enkelte foto av det som var.

Det hevdes at Middelskolebygget i dag er for dyrt i drift og uhensiktsmessig i bruk. Ikke ulikt en del andre bygninger i kommunens eie. Slik er det nå engang i Mandal i likhet med en god del andre sørlandsbyer rundt oss.

 Den gamle Middelskolebygningen i Mandal - et kjært landemerke sett fra Skriverhaven

Den gamle Middelskolebygningen i Mandal – et kjært landemerke sett fra Skriverhaven
Foto: Stein Inge Dahn

En kan ikke forvente å skulle kunne tilrettelegge for universell utforming fullt ut i alle i disse byggene. Alternativet må være å legge allmene funksjoner til bygg det er mulig å gjøre det. Å vedta å søke om å rive Middelskolebygget er dramatisk.

Her sitter historien og opplevelsene fortsatt i veggene. Kommunestyret vedtok i samme møte en oversikt over hvilke bygg i kommunens eie som kan avhendes. Midddelskolebygget kunne være satt på denne liste over hva en ønsker å kvitte seg med gjennom salg.

Jeg kjenner til det prekære behov i området for undervisningslokaler for Blomdalen og Furulunden skole. Noe er oppstått som en følge av den planlagte ombygging av Blomdalen,annet på grunn av sprengt kapasitet. Samtidig er ikke behovet nytt.

Det har ved flere anledninger blitt pekt på mulighetene for å bygge sammen Furulunden skole og Middelskolebygget med et mellombygg/korridor nettoppp for å bedre anvendelsesmulighetene av det gamle bygg. Det vil være en mer riktig avgjørelse for utnyttelse enn det som nå er vedtatt.

Med flertallets avgjørelse i Mandal Bystyre blir det å sette sin lit til Fylkesmannens avgjørelse i saken. Men kanskje det var det flere i flertallet håpte på,så de slapp å måtte ta stilling selv i forholdet til en sak der hjerte og lommebok står mot hverandre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**