Mer makt lokalt

Vi lokalpolitikere må selv ta ansvar for pålitelige velferdstjenester. I det ansvaret ligger også å klargjøre hvilken kommunestruktur som trengs.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Logo, Venstre

Foto: Gunn-Torill Homme Mathisen

Staten kommer stadig med detaljerte regler for offentlige virksomheter, krav til rapportering og dokumentasjon og kontroll med om reglene følges. Dette fører til at lærere, helsepersonell og andre ansatte må bruke mer tid på administrasjon og mindre tid på innholdet i jobben.

Vi må derfor endre styringsfilosofien. Det er ikke tilstrekkelig å kutte noen regler eller fjerne et og annet rapporteringsskjema. Venstre vil styrke det lokale selvstyret ved å flytte makt nedover fra staten til lokaldemokratiet.

Skal vi ha muligheten til å tilby innbyggerne pålitelige velferdstjenester i framtida, er det vår plikt som lokalpolitikere å synliggjøre hva som skal til. Hvordan vi skal organisere oss for å klare det. Dersom vi ikke gjør det, svikter vi vår oppgave overfor borgerne. Min konklusjon; Skal velferdstilbudet opprettholdes og flere oppgaver overføres til kommunene der de hører hjemme, må vi ha større kommuner enn alle de småkommunene vi har i dag.

Dagens kommunestruktur innbyr ikke til gode nok kompetansemiljøer dersom mer av velferdstjenestene skal legges til kommunene, slik eksempelvis samhandlingsreformen forutsetter. Innbyggerne vil tape på reformen. Samtidig er det slik at en større kommune vil spare langt mer på felles administrasjon enn den taper i inntekter. I de femten første årene vil også en slik sammenslått kommune få ekstra resurser.

På den måten vil vi få frigjort resurser til pålitelige velferdstjenester. Gjennom media ser vi stadig eksempler på at kvaliteten i tjenestene ikke alltid er som den burde være. Kommuneøkonomien blir heller ikke bedre enn den er, uansett regjering. Den omfattende debatten om eiendomsskatt viser det. Slik vil også framtida være om vi ikke gjør noe radikalt med hvordan vi organiserer kommunene.

Et hovedargument mot større kommuner er frykt for et svekket lokaldemokrati. Min påstand er at vi får bedre lokaldemokrati når kommunene blir sterke nok til å ivareta innbyggernes interesser. Alternativet til større kommuner er lite handlingsrom og kutt i tjenestene fordi oppgavene blir for store. Et godt lokaldemokrati må ha reelt handlingsrom og noe å ha innflytelse over. I et lite fylke som Østfold vil uansett ikke kommunestørrelsen bli for stor, selv om vi hadde organisert fylket i en håndfull kommuner.

Får vi ikke større kommuner må vi i enda større grad enn i dag lage kvasiløsninger eller interkommunalt samarbeid og selskaper som flytter styring og ansvar vekk fra oss folkevalgte. Det vil være en reell svekkelse av lokaldemokratiet. Gir vi i stedet mer resurser til større kommuner vil tjenestetilbudet kunne utvikles.

Sindre Westerlund Mork på landsmøtet 2009

Foto: Østfold Venstre

De av oss som stiller til valg i 2011 må ha en formening om hvordan kommunene skal være organisert for å kunne gi egne innbyggere det tilbud de trenger. Velgerne burde faktisk boikotte de partiene som lokalt ikke ønsker å ta stilling til framtidas kommunestruktur.

Sindre Westerlund Mork
Venstres gruppeleder i fylkestinget

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**