Bedre økonomi i landbruket nå!

Vi må sørge for bedre økonomi i landbruket nå – hvis ikke så skjer vil vi få en alvorlig reduksjon i norsk matproduksjon om ca. 5 – 10 år når konsekvensene av rekrutteringssvikten slår inn for fullt, sier fylkesleder Anne Jorid Gullbrekken i sitt innlegg om landbrukspolitikk på Venstres landsmøte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Mange av oss tror landbrukspolitikken bare angår bønder — men det er feil. Hvis det er en politikk som angår oss alle så er det landbrukspolitikken. – Vi har alltid gjort — gjør det i dag — og skal absolutt også i framtida ete vårt daglige brød — og forhåpentligvis ete oss mette. Med dagens befolkningsvekst i verden må vi ifølge FNs prognoser, produsere 70% mer mat i 2050 og 20% mer i 2030. Det er ikke lenge til.
I dag er mindre enn 50% av den maten vi eter produsert i Norge.

Det som er urovekkende i landbruket i dag er den alvorlege avskalinga av bønder som vi ser. Og spesielt den dårlige rekrutteringa. Det handlar om en ting: Økonomi. Regjeringa skryter av gode jordbruksoppgjer de siste årene. De glemmer en ting oppe i dette: Utgiftene til innkjøp av driftsmiddel har økt minst like mye! Dermed er det i beste fall et nullspell. Skal vi fremdeles vere selvlforsynte med det daglege brød vi har klimatiske fortsetninger for å oppfylle i Norge, må inntektene til bøndene opp!

Da må virkemidlene settes inn nå -hvis så ikke skjer vil vi om 5 – 10 år ha en alvorlig reduksjon i norsk landbruksproduksjonen.
Forskjellen mellom inntektene i landbruket og andre yrker og næringer må reduseres. De mest kapitalkrevende husdyrproduksjonene må få økt investeringsstøtte. Økonomien i mjølkeproduksjonen kan bedres med høyere pris på melk, men da må prisøkningen gå til bonden. Arealtilskuddet til grovfôrproduksjonen må økes, og økonomien for samdriftene styrkes.

-Vi ønsker et aktivt landbruk i hele landet med næringsutøvere som har hovedinntekten sin fra landbruket, et landbruket som er en attraktiv arbeidsplass og et landbruk som også i framtida leverer god og trygg mat, sier Anne Jorid Gullbrekken

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**