Fylkesrådens svar på interpellasjon om Folkeakademiet Hålogaland

Fylkesråd for kultur og miljø Marit Tennfjord svarte som følger:

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Svar:

Hålogaland folkeakademi er, som interpellanten sier, en av flere landsdelsorganisasjoner som tidligere fikk sitt tilskudd via Nordnorsk kulturråd.

Da Nordnorsk kulturråd ble lagt ned, overtok Finnmark fylkeskommune forvaltningen av de fylkeskommunale midlene til landsdelsdekkende organisasjoner. Denne potten var mindre enn den Nordnorske kulturråd hadde til rådighet, fordi de statlige midlene var trukket tilbake, og de organisasjonene som mottok et årlig tilskudd fikk derfor mindre enn det de hadde gjort tidligere.

Da Finnmark fylkeskommune overtok forvaltningen av midlene, fantes ingen kriterier for fordeling mellom organisasjonene fra Nordnorsk kulturråd. Det fantes heller ikke kriterier for hvilke landsdelsdekkende organisasjoner som skulle motta tilskudd. De organisasjonene som hadde mottatt tilskudd tidligere fikk derfor fortsatt tilskudd.

Ved reforhandling av Den nordnorske kulturavtalen ble det lagt vekt på at det skulle lages kriterier der organisasjoner for skapende og utøvende kunstnere skulle prioriteres, man gikk bort fra felles tilskuddsordninger for alle kulturorganisasjoner. Det ble tatt inn et nytt punkt i avtalen vedrørende dette (FT sak 99/09). Gjennom denne presiseringen, har vi sikret vi at vi har landsdelsorganisasjoner for de yrkesgruppene som er mest sårbare og som vi vet ligger nederst på alle inntektsstatistikker.

Folkeakademiet Hålogaland har markert seg som en organisasjon som arbeider med formidling av kultur. Med bakgrunn i dette vil Folkeakademi Hålogaland falle utenfor denne tilskuddsordningen, selv om den er en landsdelsdekkende organisasjon.

Endringene i kriteriene ble drøftet i flere møter der alle som tidligere mottok støtte ble invitert. Det har derfor vært åpne drøftinger rundt disse endringene, og Folkeakademiet Hålogaland har også bidratt med sitt syn i denne prosessen.

Folkeakademi Hålogaland vil kunne søke på våre ordinære tilskuddsordninger til prosjekter og tiltak, og vil bli vurdert på linje med andre søkere ut fra våre kriterier.

Det er aldri enkelt for organisasjoner å måtte tilpasse seg endringer i rammebetingelsene. Samtidig vet vi at dersom vi skal prioritere noe, vil noe annet falle utenom. Jeg synes den presiseringen vi har gjort er riktig, og den har også fylkestingene i de tre fylkeskommune sluttet seg til ved behandlingen av Den nordnorske kulturavtalen i fjor.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**