Spørsmål fra Franziska Wika:
Elever i videregående skole mottar et stipend fra lånekassen til utstyr som trenges i opplæringen, et såkalt utstyrsstipend. Størrelsen på stipendet er avhengig av hvilket utdanningsprogram eleven tar. Elever i musikk, dans
og drama får lånekassens laveste sats på 850 kroner i motsetning til elever i idrettsfag, design og håndverk og restaurant og matfag, som mottar lånekassens høyeste utstyrsstipend på 2750 kroner.
Elever i musikk, dans og drama har meget høye kostnader i forbindelse med sine utdanningsprogram, som kjøp og vedlikehold av instrumenter, kjøp av noter, ballettsko og annet treningstøy.
Lånekassens vurdering av utstyrsbehovet til de forskjellige utdanningsprogram virker noe vilkårlig og lite gjennomtenkt og for elever ved musikk, dans og drama fortoner lånekassens fordeling av utstyrsstipendet seg som direkte urettferdig.
Mitt spørsmål til Fylkesråden for utdanning er:
Kan Fylkesråden ta et initiativ overfor lånekassen og departementet for å likestille elever ved utdanningsprogrammet musikk, dans og drama med elever i idrettsfag og design og håndverk ved tildelingen av utstyrsstipendet.
Fylkesråd for utdanning Trud Berg svarte som følger:
Til representanten Wikas spørsmål vil jeg kort svare at jeg vil følge opp denne saken overfor Kunnskapsdepartementet. Jeg er enig i at det virker noe merkelig at musikk, dans og drama blir plassert i samme gruppe som studiespesialisering når det gjelder utstyrsstipend.