Språk, helse og jobb

Porten til integrering inneholder tre viktige faktorer. Det er språk, helse og jobb. Slik kan enda flere få det gode liv, sier varaordfører i Skien Geir Arild Tønnessen.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Helse har det vært altfor lite fokus på blant innvandrere i Norge. Blandt innvandrere er det mye psykiske lidelser – ja hva ellers kan man nærmest forvente av personer som kommer fra 25 år med krig og elendighet?
Innvandrere kommer ofte fra steder med lite og dårlig mat, 50 prosent av innvandrergrupper har Hepatitt B, ubehandlet malaria, og dette gir utslag til at mange innvandrere blir uføre før de er 50 år! Dette må det gripes tak i!

Det er slettes ikke feil å stille sterke krav til innvandrere. Det vil de også selv.
Som en innvandrere sa til meg: «Jeg liker å bli stilt krav til og at jeg skal yte noe tilbake til samfunnet. Og jeg tror ikke jeg på noen måte er spesiell i denne sammenheng. Vi trenger alle utfordringer. Hver dag».

Rett i jobb. Språket læres best når man er ute blant folk. Derfor er det også viktig å gjøre noe med konverteringen av utdanningen i Norge. Den er altfor komplisert.
Jeg har et eksempel på en vanningeniør som har jobbet for NORAD i Uganda, Kongo og Rwanda. Han kom til Norge, og får ikke jobb. Men han snakker meget bra norsk. Konvertering av utdanningen i Norge er meget komplisert. Er man ikke deprimert fra før, så blir man det når utdanning skal konverteres!
Og dette gjelder alle typer utdanninger som skal konverteres. (leger, tannleger, ingeniører, lærere, økonomer, osv)

Dette er utdrag av innlegget som Geir Arild Tønnessen holdt på landsmøte i Venstre i debatten om innvandring og integrering.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**