Venstre – mangfoldspartiet

Innlegg fra Victoria Østrem Poléo

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Her er hele innlegget Victoria Østrem Poléo holdt på Venstres landsmøte:

Kjære landsmøte!

Det har i det siste vært diskusjon om hvor Venstre skal befinne seg i det politiske landskapet nå som sntrum er lagt død. La meg først få si at jeg ikke blir lei meg dersom denne aksen forvitnrer, og åpner for ei ny tid.

I denne nye tid er det en ledig plass under fanen for “Mangfold”, og det er mange gode grunner til å sikre seg denne nisjen, reint bortsett fra at vi nå befinner oss i Mangfoldsåret…

Reint taktisk er det ingen politiske partier som har dette som sitt valgspråk. Mangfoldspartiet, det er mitt parti.

Reint praktisk har Venstre allerede et program som vil styrke mangfoldet i det samfunnet det settes ut i livet. Vi må bare få det ut!

Jeg ville gjerne tatt en runde gjennom programmet og vist hvordan Venstres program operasjonaliserer Mangfoldssamfunnet, men tida er knapp og jeg har noen poeng jeg mener er enda viktigere.

Mangfold er et grunnleggende og bærende prinsipp i naturen – stort mangfold gir de mest levedyktige samfunnene fordi det øker sjansene for at noen har det som skal til, ved endrede livsvilkår. Men mangfold kan ikke styres eller forutses, det kan heller ikke rekkevidden av å fjerne en komponent.

Derfor:
Venstre skal ikke diskutere store rovdyrs rett til en plass i norsk natur – vår jobb er å finne de gode løsningene!

Venstre må også snakke om andre ting enn klimagasser når det gjelder miljø. Klima er én komponent i en coctail av naturtrusler vi står ovenfor i dag, de fleste langt mer akutte.

Vi er nødt til å lansere muligheten for at det vikrelige valget i vår tid står mellom kortsiktig forbruk og langsiktig overlevelse!
Vi er nødt til å tone ned den teknologiske frelse, og slåss for de kretsløpene som denne kloden bygger på.

Vi må anspore til glede over å være del av en slik helhet. Det bør ikke være vanskelig, og jeg kommer gjerne og holder foredraag i ditt lokallag om biomangfold og det besnærende kretsløpssamfunnet, og hvordan dette kan finne sted ved hjelp av Venstres program.

…og da er jeg inne på mitt siste poeng: det er på tide å ta Grasrota tilbake, i dobbelt forstand! Sett i gang det lokale studiearbeidet! La oss vise at Venstre er minst like gode i opposisjon som i posisjon.

Helt til slutt:
Jeg vil gjerne snart også se et mangfold også i det politiske landskapet, og håper Venstre i denneperioden bidrar til dette ved å vise at vi – gjør en FORSKJELL!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**