Vedtatt uttalelse: En bedre gründer- og småbedriftspolitikk

Venstres landsmøte vil ha en langt bedre politikk for gründere og småbedrifter. For Venstre er en god og framtidsrettet politikk for de minste bedriftene både ideologisk og økonomisk begrunnet. Ideologisk fordi det medfører et mangfold av bedrifter og ideer og et spredt eierskap i norsk næringsliv og fordi det innebærer en frihet i det å starte for seg selv og være sin egen arbeidsgiver. Økonomisk fordi det er de mange nye miljøvennlige småbedriftene som skal trygge velferden i framtiden og fordi norsk økonomi ikke kan gjøre seg avhengig av få og store bedrifter.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Datamus, hånd

Foto: Microsoft

Venstres landsmøte ser det som avgjørende at Norge får en politikk som gjør det attraktivt for flere å skape sin egen bedrift med en eller flere nye arbeidsplasser. Dessverre er dette et perspektiv som er helt fraværende hos dagens regjeringspartier. Gründere og selvstendig næringsdrivende er ikke nevnt en eneste gang i Soria Moria 2-erklæringen. Regjeringen og regjeringspartiene møter gründere og småbedriftseiere med mistenksomhet, misunnelse og mistro i stedet for å gi en oppmuntring og et klapp på skulderen til dem som våger å skape og videreutvikle et levebrød for seg selv og andre.

Venstres landsmøte ønsker å gjøre det lettere å starte, drive og eie næringsvirksomhet i Norge. Et viktig tiltak er å skape en merkbar og målbar forandring til det bedre i bedriftenes hverdag. Bedrifter med færre enn fem ansatte belastes hvert år med nesten 20 mrd. kroner i kostnader knyttet til rapportering av offentlige skjemaer og oppfølging av regelverk. Kompliserte lover og regler og et omfattende skjemavelde er i sum et stort problem, spesielt for små bedrifter og enkeltpersonsforetak

For Venstres landsmøte er det bærende prinsippet at staten skal legge til rette for og oppmuntre til nyskapning, heller enn å øke den allerede høye risikoen mange påtar seg ved å starte noe nytt. Det er gjennom små bedrifter som prøver — og av og til feiler — at fremtidens næringsliv, teknologi og tjenester utvikler seg. Gode rammevilkår for småbedrifter er fremtidsrettet politikk og avgjørende for om Norge skal lykkes i møte med nye globale utfordringer. For å stimulere til økt verdiskaping for framtiden er det også viktig å satse på entreprenørskap i hele utdanningsløpet.

Venstres landsmøte vil derfor:

• Redusere skjemaveldet med minst 25 prosent innen 2012, bl.a. ved å opprette et uavhengig regelråd (etter svensk modell) som skal sikre et enklere regelverk og mindre uforutsigbarhet i lov- og regelendringer for bedriftene.
• Ha en skatte- og avgiftspolitikk som stimulerer til nyskaping og investering og eierskap i små bedrifter. Arveavgiften må fjernes og formuesskatten må reduseres. Skatteinsentiver som bidrar til økt forskningsinnsats må styrkes og utvides.
• Styrke vilkårene for selvstendig næringsdrivende og enkeltpersonsforetak når det gjelder skattemessig likebehandling (bunnfradrag mv), bedre sosiale rettigheter, forenklingstiltak, tilgang på kapital og det offentlige virkemiddelapparatets innsats, for å få ny vekst i antall nyetableringer.
• Styrke tilgangen til risikovillig kapital i bedriftenes oppstartsfase ved å innføre et skatteinsentiv (KapitalFunn) for knoppskyting, etablererbistand og langsiktig investeringer i nye bedrifter.
• Legg til rette for et mer fleksibelt arbeidsliv ved økt adgang til midlertidige ansettelser og overtid, noe som styrker både arbeidstakerens og bedriftens framtidige muligheter.
• Innføre en ny form for aksjeselskap for små bedrifter, med forenklinger i krav til dokumentasjon, revisjonsplikt, rapportering og inspeksjoner.
• Stimulere høgskoler og universitet til å ha innovasjon og entreprenørskap som emne i alle profesjonsutdanninger.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**