Landsmøtet – Takket Sponheim

Gunn-Vivian Eide, politisk nestleder i Hordaland Venstre, takket Lars Sponheim for sin lange tjeneste for partiet, og for at han sto opp for de liberale prinsippene Venstre står for. Les innlegget her.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Kjære landsmøte.

Gunn-Vivian Eide profilbilde

Hordaland Venstre er partilederens fylke — selv om det kanskje ikke alltid har vært like åpenbart ? På delegasjonsmøte i forrige uke bestemte vi, på Harald Hoves initiativ, at Harald – på vegne av fylkeslaget – skulle holde et innlegg der vi takker Lars for innsatsen i disse 16 årene han har representert Hordaland og Venstre på Stortinget.

Men så viser det seg at tidligere stortingsrepresentant Harald Hove er i Bergen — ikke bare på grunn av et vulkanutbrudd, men også pga et akutt tannhelseproblem. Heldigvis kommer han i morgen, og heldigvis virker internettet gjennom sot og aske, så jeg har derfor æren av å få fremføre innlegget hans. Det er altså ikkje forfatteren sjølv som les. (men jeg slutter meg til budskapet, og har tillatt meg å fikse litt på advokat-språket..)

"Den gyldne mellomvegen" er tittelen på en bok om Venstres historie. Det henspeiler på at Venstre ofte har frontet de "gode løsninger" – mellom ytterpunktene i norsk politikk. Det er en ofte naturlig plass for et liberalt sentrumsparti. Men vi må lære oss å blankpusse ordet "gylne" og være stolt av det!

Men det følger også av det å være liberal å være villig til å ta kamper på vegne av individet og demokratiet – mot makthavere både statlige og private. Det krever tydelighet. Vi har i dag har lyst å takke deg, Lars, for at du har stått fjellstøtt på særlig tre områder som er knyttet til den liberale kampen.

Gunn-Vivian Eide talerstol

Tidlig tok du opp spørsmålet om å forsterke personvernet. Dette fulgte du opp, også når det kostet. I siste periode jobbet du for en Personvernkommisjon, og mot EUs datalagringsdirektiv. Rett til et privatliv som ikke overvåkes er en skremmende aktuell kamp.

Det andre liberale prinsippet er åpenhet. – Åpenhet knyttet til utøvelse av makt har vært en gjenganger i hele ditt virke. Dette gjelder både samrøret mellom Ap og LO, og Aps bruk av statsapparatet når de har regjeringsmakt, og i kampen for en bedre lovgivning for å sikre oss alle innsyn i forvaltningen. Du sto for disse prinsippene også når du selv og Venstre kunne hatt nytte av å kunne ha skjult opplysninger.

Det tredje er Rettsstaten. Den er viktig for å beskytte individet. Det var nok en og annen av oss som fikk en tåre i øynene da norske politikere i sist valgkamp kaptes om å ta nærmest alle midler i bruk for å kvitte seg med asylsøkere og kriminalisere dem alle, og DU, som den eneste, framhevet en alminnelig anstendighet: at rettsstatens prinsipper må gjelde for alle. Det sier dessverre mye om norsk politikk at det å kjempe for rettsstaten ble et ytterstandpunkt.

La oss omskrive Bibelen; Da blir de stående disse tre; Personvernet, Åpenhet og Rettsstaten. Venstre har også veldig veldig mye annet å takke deg for, men vi valgte å fokusere på disse tre som fanger essensensen av det liberale og treffer alle gode venstrefolk i ryggmargen.

 Lars Sponheim mottok blomster etter landsmøtetalen.

Lars Sponheim mottok blomster etter landsmøtetalen.

Og vi forventer av Trine at dette er faner som fortsatt skal holdes høyt i Venstre. For det liberale partiet – med ryggrad og prinsipper – det er arven ikke bare fra Lars, men fra adskillige venstremenn og venstrekvinner før han. Og det er der fremtiden ligger!

Det er dét som er rock and roll!

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**