60 frammøtte på temamøte om eldreomsorg

“Vi vil selv ordne opp og ikke sitte og vente at andre skal gjøre det. Vi må ha møteplasser der vi kan snakke sammen og gjøre ting sammen. Vi vil være en positiv bølge og ikke en tsunami.
Men når vi trenger det, ønsker vi plass på sykehjem og betjening som har tid til oss.”

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Sigrid erdal

Foto: Anne Jorid Gullbrekken

Det var hovedtankene da en forsamling på rundt 60 interesserte var samlet for å diskutere eldreomsorg i Rissa. Sigrid Erdal, Magnar Bremeraunet, Oddbjørn Ressem og Odd Einar Dørum innledet til temaet fra litt ulike synsvinkler, og møtedeltakerne bidro med gode idéer, erfaringer og innspill.

Rådmann Oddbjørn Ressem redegjorde for fremtidens omsorgstjenster i Rissa, og viste tegning av det nye tilbygget ved Rissa sykehjem som skal stå ferdig 2011. Fram til 2030 vil det bli en stor økning av eldre over 80 år. Det krever nye løsninger, kompetanse og en aktiv omsorg. Fleksible ansatte for å i møtekomme brukerne var viktig. "Kvalitet skapes i øyeblikket når bruker og ansatt møtes" — sa Ressem.

Leder for frivilligsentralen, Magnar Bremeraunet understreket hvor viktig det var med frivillig innsats av mennesker som hadde tid og anledning til å hjelpe andre. Han ønsket forslag og ideer fra de som var til stede. Dersom hjelpere kunne gå på besøk, gjøre ærend eller andre gjøremål ville det skape trygghet og bedre hverdager for andre. Det er mange spreke eldre som kan gi hjelp, mente han.

Sigrid Erdal brukte betegnelsen «menneskeomsorg» på den eldreomsorgen hun ønsket seg. Omsorg er å ta vare på. Men hva er det vi venter på? Et sted å bo, sykehjemsplass, aktivisering? Det viktigste er å være medmenneske — og at vi kan ta i mot hjelp fra slekt, venner og familie. Sosiale og kulturelle samlingsplasser er viktig — og fellesskap med andre.

Odd Einar Dørum

Foto: Anne Jorid Gullbrekken

Odd Einar Dørum hadde mange synspunkter og understreket hvor viktig det var at en stilte spørsmålet : Hvordan vil du ha det hvis du skal bo på dette sykehjemmet/omsorgsleiligheten? En måtte behandle "folk som folk", og ikke som en del av en statistikk. Involvere dem det gjelder og ikke sende rundskriv om kultur, men skape kultur. Det gamle gode leveregelen :" Det du vil at andre skal gjøre mot deg, skal du gjøre mot dem" gjelder spesielt godt når det gjelder omsorgsarbeid.

Temamøte om eldreomsorg

Foto: Anne Jorid Gullbrekken

Noen replikker som vi husker fra møtet, er:
-Behandle den enkelte som din mor eller din søster!
-Vi må ut av hjemmet for å møte og snakke sammen.
-Hvis alle vil inn på sykehjemmet, er det et bra sykehjem!
-Det er viktig at vi bygger opp et sosialt nettverk fra vi er unge! Delta i foreninger og ta ansvar !
-Familien er viktig i alle aldre, men spesielt når en blir eldre.
-Sett deg ned og prat med de eldre — spill kort og legg kabal!
-Det er viktig at en samler likesinnede på sykehjemmet, så de kan snakke sammen og fortelle noe til hverandre.
-Den mest oversette gruppen i eldreomsorgen er de pårørende.
-Må være flere hender og mer hjelp på sykehjemmene, og sosiale settinger.
-De gode tingene må en arbeide for – de dårlige gjentar seg uten at en gjør noe.

Odd Einar Dørum avsluttet med å understreke at "samfunnsånden er hva vi gjør den til" og at vi må "gjenerobre en samfunnsplikt som går langt utover økonomien."

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**