Thorbjørnsen skriver at Venstre må ta selvkritikk for valgresultatet i fjor høst. -Vi innser at vi ikke, som i 2005 og 2007, maktet å formidle våre politiske løsninger. Det ble for mange analyser og for mye taktikk.
Han framhever likevel at valgresultatet sist høst ga en oppslutning som gjorde partiet underrepresentert i Stortinget. -Den norske valgordningen er slik. Partiene får ikke alene representanter på grunnlag av sin oppslutning i stemmer. Ordningen med utjevningsmandater slo denne gangen ut slik at det var Venstre som kom skadelidende ut av det, skriver Thorbjørnsen.
Thorbjørnsen mener Venstre har grunn til å løfte blikket offensivt og positivt mot de valgene som kommer. Han viser spesielt til at partiet har solide ressurser og mange engasjerte mennesker. Han peker på det spesielle i at det i etterkant av stortingsvalget strømmet på med nye medlemmer.
-Antall innmeldinger over kort tid var så stor at det er vanskelig å peke på noe lignende for noe norsk parti. I Rogaland økte medlemsmassen senhøsten i fjor med over 20 prosent. Denne situasjonen gjorde at det ikke er aktuelt for Venstre å dyrke selvdestruktive diskusjoner om partiets sjel. Venstre har tvert om hatt mer enn sin fulle hyre med å ta imot alle de nye, drive organisasjonsskolering og forberede alle som nå sier at de ønsker å stille opp som kandidater for oss ved de kommende valgene, skriver Thorbjørnsen.
Per A. Thorbjørnsen tror også at det generasjonsskiftet som nå vil finne sted i Venstre vil gjøre godt. Han peker på at foreslått leder Trine Skei Grande er hardtarbeidende og allerede har betydelig stortingserfaring. Han peker også på at Rogalands innflytelse i partiet vil øke når både Helge Solum Larsen og Iselin Nybø får plass i Venstres nasjonale ledelse.
Venstres gruppeleder i Stavanger lar seg ellers inpirere av søsterpartiet Liberal Democrats i Storbrittania som i en enda mer polarisert politisk situasjon enn den norske, i følge meningsmålingene, kan oppnå rundt 20 prosent av stemmene ved valget 6. mai. -Jeg tror den politiske utviklingen i England viser vei. Det er ikke slik at valget står mellom noe rødgrønt eller blåblått. Jeg tror mange føler seg hjemme i et liberalt sosialt engasjert og grønt sentrum.
Les hele kommentaren i Rogalands Avis her >>