Slå fylkene sammen!

Vi føler oss ikke som vestegder og austegder, men som sørlendinger, sier tidligere fylkesleder i Vest-Agder, Emil Pedersen, i et avisinnlegg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Våre to nåværende fylker er en naturlig enhet. De har en felles kultur, historie og geografi. Et ytre område vendt mot sjøen, et skogkledd innland og fjellbygdene øverst. På tvers av dette går fylkesgrensa. Den skaper et kunstig og kompliserende skille i landsdelen. Vi som bor her, føler oss ikke som vestegder og austegder, men som sørlendinger! Det har undersøkelser vist.

Men vi klarer ikke å gjøre oss til ETT Agder. Fylkespolitikere som er for ja til sammenslåing, klarer likevel å krangle så mye at sjansen for et nei blir overhengende. Dette er en klossete og amatørmessig opptreden som er med på å nøre opp under politikerforakten på Sørlandet.
Det er blitt sagt fra Vest-Agders side at en folkeavstemning i Aust-Agder vil forsinke sammenslåingen med mange år og at verdifull kompetanse da kan gå tapt. Faktum er at fylkets ultimatum om ingen folkeavstemning i aust kan føre til at det går flere tiår før vi får ett Agder. Kravet er urimelig og udemokratisk. Kan ikke folk i Aust-Agder få si sin mening? Jeg håper jeg tar feil når jeg antyder at ultimatumet kan ha irritert så mange austegder at de stemmer nei.

Kompetanse vil gå tapt, sier Thore Westermoen. Er det sikkert? Ved slike endringer forsvinner alltid noe kompetanse og ny kommer til. Det går an å holde på viktige folk med kunnskaper når en tilbyr dem gode vilkår. Argumentet holder ikke.

Så til selve saken: Hvorfor ett fylke?

Ett Agder vil bli Norges 6.største fylke og gi oss en helt annen slagkraft overfor regjering og storting enn tilfellet er i dag. Da skal det godt gjøres å komme utenom statsråder fra Agder i regjeringa.
EN fylkesadministrasjon vil føre til enorme årlige besvarelser-det har vært antydet 20 millioner-som da vil komme innbyggerne i fylket til gode. Vi vil kunne få økte ressurser innenfor omsorg, kultur, utdanning og næringsliv
Utdanningstilbudet i videregående skole vil bli større og mer variert uten at søkerne trenger skaffe til veie søknadsskjema fra nabofylket.
Det vil bli en raskere og enklere behandling av miljø,areal- og transportpolitikk.

Noen er veldig opptatt av hvor fylkesadministrasjonen skal befinne seg. Men de aller fleste har vel samme erfaring som meg, nemlig at jeg svært sjelden har hatt behov for fysisk å være tilstede-ting er blitt ordnet via korrespondanse og/eller telefon. For de fleste er det ett fett om fylkesmannen befinner seg i Arendal, Kristiansand eller Evje.
Det argumenteres med større avstand fra den enkelte bruker til det offentlige kontor i et stort fylke. Men kommunen og ikke fylket vil fremdeles ha det vanligste offentlige kontoret for folk.

Det er ingen god løsning at 5-6kommuner i Aust-Agder søker seg over til Vest-Agder. Hvis de får innvilget sin søknad, vil vi sitte igjen med et svakt dvergfylke i aust.

La oss avholde folkeavstemning i begge fylker ved valget i 2011. Da håper jeg folk stemmer ja! Når folket får sagt sin mening, blir det atskillig enklere for politikere å ta videre stilling til saken.

Under: Artikkelforfatteren filosoferer over Agderfylkenes skjebne på den kinesiske mur

Emil Pedersen

Foto: Atle Pedersen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**