Hvorfor skal jeg overvåkes, Arbeiderpartiet?

I en artikkel i Sandefjords Blad 9. april skriver APs fylkestingsrepresentant Kjetil Holm Klavenes at han vil være glad dersom datalagringsdirektivet innføres i Norge.
Begrunnelsen er at dette vil være et godt verktøy i kampen mot kriminalitet.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Stopp DLD

At dette direktivet bryter med det grunnleggende prinsippet om at du ikke skal overvåkes dersom du ikke har gjort noe ulovlig, ser ikke ut til å bety noe for Arbeiderpartiet i denne saken.

Det er viktig å understreke at politiet i dag allerede har mulighet til å fryse trafikkdata fra mistenkte personer. Men det å lagre informasjon om kontakt mellom mennesker som ikke er mistenkt for noe, i tilfelle det skjer noe kriminelt i framtida, mener vi i Venstre er et alvorlig brudd mot det grunnleggende liberale prinsippet om at man er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

Venstre er ikke naive, og vi innser at personvern av og til må vike i kampen mot terror og organisert kriminalitet. Men da må tiltakene være målrettet! Datalagringsdirektivet slik det er utformet baserer seg på den omvendte logikken om at vi alle skal overvåkes.

Generelt ser vi at tendensen nå går i retning av mer generell overvåking på mange ulike områder i samfunnet; -velsignet med at alt er i trygghetens navn.

Med en innføring av datalagringsdirektivet skal vi alle overvåkes av staten, uansett ærlige eller uærlige hensikter. Data om vår nett- og mobilbruk skal kunne lagres av de private operatørene i inntil 2 år. Hvor sikre kan vi være på at sensitiv informasjon om privatlivet vårt ikke kommer på avveie er en av mange utfordringer ved EUs direktiv. Dessverre har vi sett eksempler både her hjemme og i Europa, på at sensitive persondata har kommet bort.

Venstre vil arbeide imot at EUs datalagringsdirektiv blir en del av norsk lov, og hvis nødvendig bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen.

Ketil Lund, som ledet Lund-kommisjonen som gransket de hemmelige tjenestene i Norge, uttalte at det å gjøre direktivet til norsk rett er "uhyre skummelt og representerer en aggressiv overvåkning vi til nå ikke har kjent til."

Kåre Pettersen fylkestinget

Datatilsynet på sin side, beskriver loven som "enda et skritt på inn i overvåkningssamfunnet", og jeg er hjertens enig!

Hvorfor skal vi alle overvåkes og vurderes som mulige straffeskyldige av staten?

Kåre Pettersen
Gruppeleder for Venstre i fylkestinget

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**