Innsigelse mot støy fra E39 på Tasta

Fylkesmannen fremmer innsigelse til reguleringsplan 2236 for dagsone E-39 Eiganes nord, på Tasta. Fylkesmannen mener planen ikke er godt nok forankret i retningslinje om støy T-1442 og krever avklaring på spørsmålet om kulvert forbi Tasta skole. Helge Solum Larsen konstaterer at fylkesmannen har kommet til samme konklusjon som Venstre. – Planen er mangelfull og dårlig, sier Solum Larsen. Han håper nå flertallet i Stavanger besinner seg.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Helge Solum Larsen 1

Foto: Vidar Grundetjern

-Denne saken dreier seg om mennesker og miljø på Tasta, skal tilsidesettes på grunn av stamvegen E39. Venstre har helt siden 2005 pekt på at det finnes bedre løsninger, sier Solum Larsen.

Reguleringsplanen ble lagt ut på ny høring da fylkesmannen i vinter opphevet vedtaket bystyrets flertall hadde fattet. Les mer her >>

Fylkesmannen skriver til Stavanger kommune: “For reguleringsplan 2236 for dagsone E-39 Eiganes nord vurderer Fylkesmannen at beregningsgrunnlaget for støyvurderingene ikke er godt nok forankret i T-1442. Videre behandling av planen forutsetter at det utføres nye beregninger for støy i samsvar med beregningsmetode i T-1442. Spørsmålet om etablering av kulvert forbi Tasta skole må avklares gjennom arbeidet med denne planen. Fylkesmannen fremmer innsigelse til planen.”

E39 Tasta

Foto: Statens vegvesen

Venstre advarte mot utleggelsen som ble besluttet av Arbeiderpartiet, Høyre, FrP og Krf. Det nye planforslaget tok ut støykravene og de nødvendige avbøtende tiltak samt kulverten forbi Tasta skole. Les mer her >>
-Det som er skjedd er at man har forsøkt å overse støyproblemene. Realiteten er at det er tvilsomt at T-1442 kan oppfylles, sier Solum Larsen. Han mener derfor at innsigelsene som nå har kommet ikke var til å unngå.
Støyproblemene er så alvorlige at Venstre også tok saken opp som spørsmål i Stortinget, les mer her >>

Det vil være nødvendig med kulvert forbi Tasta skole for å verne denne mot trafikkstøyen. Dette har Statens vegvesen gjort det klart at de ikke ønsker å bruke penger på. Og det har flertallet med den foreliggende planen akseptert. Fylkesmannen skriver: “Spørsmålet om etablering av kulvert nord for Smiene forbi Tasta skole har ikke blitt endelig avklart i dette planarbeidet. Rekkefølgebestemmelsen om etablering av kulvert som bystyret vedtok 08.12.2008 er tatt ut igjen i vedtaket til byutvikling av 11.02.2010. I vedtaket er det likevel lagt til grunn at neste reguleringsplan gjennomføres med kulvertløsning. Slik Fylkesmannen ser det må det tas stilling til dette spørsmålet i denne planen. Alternativet til kulvert er å legge inn andre støytiltak som vil ha tilsvarende virkning i forhold til å oppfylle T-1442. Fylkesmannen fremmer innsigelse til planen pga manglende planavklaring med hensyn til etablering av kulvert.”

Fylkesmannen er også sterkt kritisk til at friområdet med Store Stokkavatn ikke skjermes mot støy, selv om dette i Stavangers kommuneplan er vist som stilleområde.

Venstre har helt siden 2005 pekt på at veien istedet bør bygges som lang tunnel under bydelen. -Jeg tror ikke T-1442 kan oppfylles i det hele tatt, sier Solum larsen. -Uansett blir kostnadene så store at det vil lønne seg å se på det alternativet Venstre har har pekt på: Den lange tunnelen vegvesenet selv utredet i 2005.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**