-Gi borgerne gratis tilgang til rettsinformasjon

Venstres Svein Abrahamsen tar til orde for gratis rettsinformasjon til borgerne i et debattinnlegg i Dagbladet 3. april.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Les hele innlegget her:

Gi borgerne gratis tilgang til rettsinformasjon

I en rettstat bør det være selvsagt at staten legger til rette for at borgerne gratis kan sette seg inn i hva som er gjeldende rett. Dette er avgjørende for et levende demokrati og for rettsikkerheten til borgerne. I Norge er det dessverre ikke slik.

Borgerne har gratis tilgang til lovtekstene gjennom nettstedet til stiftelsen Lovdata. En privatperson må imidlertid her betale 11 400 kroner i året for tilgang til andre viktige rettskilder, som retts- og forvaltningsavgjørelser.

Den høye brukerbetalingen gjør at det i praksis kun er profesjonelle brukere og næringslivet som fullt har tilgang til rettsinformasjon her til lands. Mange kommunale folkebibliotek ser seg heller ikke råd til å tilby innbyggerne full tilgang til Lovdata sitt nettsted.

I en rettstat er det lite holdbart å kreve høy brukerbetaling for informasjon om hva som er gjeldende rett. Tilgang til informasjon om gjeldende rett er avgjørende for rettsikkerheten til borgerne. Den enkelte må ha slik tilgang for å kunne forutberegne sin rettstilling og forsvare sine rettslige interesser.

Samtidig er åpenhet om maktutøvelsen grunnleggende i et demokrati. Borgerne må ha tilgang til informasjon om hvordan domstolene og forvaltningen bruker rettsreglene i enkeltsaker for å kunne kontrollere maktutøvelsen og vurdere om reglene bør endres gjennom demokratiske prosesser.

En arbeidsgruppe nedsatt av Arbeids- og administrasjonsdepartementet la i 1999 frem en rapport om plikt- og rettighetsinformasjon på internett. Her ble det anbefalt at all grunnleggende plikt- og rettighetsinformasjon, inkludert rettsavgjørelser, i prinsippet skulle være gratis tilgjengelig for alle. Denne anbefalingen ble dessverre ikke fulgt opp.

Staten bør nå ta ansvar for å tilby borgerne gratis tilgang til et helhetlig informasjonssystem for rettsinformasjon, som Lovdata er et eksempel på. Borgerne bør slippe å måtte betale tusenvis av kroner for å finne ut av hvilke rettsregler som gjelder her til lands.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**