Vest-Agder må respektere Aust-Agders ønske om folkeavstemning om ett Agder!

Venstre mener at fylkestinget i Vest-Agder må trekke tilbake ultimatumet som fylkesledelsen har fremsatt overfor nabofylket i innspurten av forhandlingene om ett Agder.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Når fylkestinget i juni skal behandle avtalen som styringsgruppen har forhandlet frem, bør Vest-Agders

Agder Venstre ett fylke

politikere si et klart Ja til det omforente forslaget og den enstemmige anbefalingen om å gå videre med prosessen frem mot fylkessammenslåing. Vest-Agder fylkesting bør unnlate å stille ufravikelige krav om hvordan Aust-Agder skal gjennomføre sin beslutningsprosess.

Venstre mener at anbefalingen som er forhandlet frem av styringsgruppen er veldig god. Dette sluttdokumentet åpner opp for en historisk forvaltningsreform som vil kunne bidra til en sterk vitalisering av landsdelen vår. Vi som bor i Agderfylkene har felles utfordringer, uavhengig av hvilken side av fylkesgrensen vi befinner oss på. Vi har felles behov for å få gjennomslag for våre saker i regjeringskontorene og på Stortinget. Vi ønsker et styrket demokrati, hvor flere beslutninger tas av våre folkevalgte i åpne prosesser, og ikke bak lukkede dører i den overflod av samarbeidsorganer som nå preger styringen av landsdelen vår. En sammenslåing av Aust-Agder og Vest-Agder er en overmoden reform. Vi kan ikke tillate oss å skusle vekk denne muligheten ved å ri kjepphester i prosedyrespørsmål.

Venstre mener at argumentene om at en folkeavstemning i Aust-Agder vil forsinke sammenslåing i vesentlig grad, er fremsatt på sviktende grunnlag. I teorien vil folkeavstemning muligens forsinke prosessen i maksimum to år. Men mye av denne tiden vil de politiske partiene trenge til å få i gang samarbeidet i fylkeslagene, bl.a. om listestilling. Vi anser det som sannsynlig at flere av partiene vil ha behov for mer tid til å klare å utarbeide felles Agder-lister, enn tiden som gjenstår frem til fristen utløper 31. mars 2011.

Venstre frykter at ultimatumet som er fremsatt fra Vest-Agders representanter i styringsgruppen kan

Aust- og Vest-Agders fylkesvåpen

bidra til at den historiske muligheten til å slå sammen Agder-fylkene kan bli utsatt i mange ti-år. Vi frykter at ingen politikere kommer til å orke å ta tak i denne saken igjen, etter et slikt totalhavari som fylkeslederne nå styrer mot.

Venstre vil derfor på fylkestinget i Vest-Agder i juni fremme forslag om at Aust-Agders ønske om å gjennomføre folkeavstemning om dette spørsmålet må respekteres.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**