Behov for bedre vilkår for enkeltmannsforetak

Mange næringsdrivende velger Norskregistrerte utenlanske foretak (NUF) for å organisere bedriften sikrere for seg selv og noen få ansatte enn det de kan gjennom å drive enkeltpersonforetak. Nå vil Helge Solum Larsen og Venstre skape alternativer.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Helge Solum Larsen

Foto: Jon Arne Silgjerd

-For å få flere småbedrifter til å velge å etablere ordinært AS kunne man med hell ha laget en egen forenklet aksjelov for små bedrifter — der man bl.a. fjernet revisjonsplikt, reduserte størrelsen på aksjekapital, gebyrstørrelse og minimerte rapportering til Brønnøysund og antall avgiftsterminer, sier Solum Larsen. Grense for hva som er et lite selskap kan settes ved et nivå på omsetning eller antall ansatte.

Venstre har lagt inn forslag på Stortinget om en helhetlig gjennomgang av vilkårene for enkeltpersonforetakene (EPF). Venstre foreslår blant annet
•Bedre sosiale rettigheter (for eks ved sykdom og omsorg for (egne) små barn) for gründere og selvstendig næringsdrivende.
•Rett til dagpenger ved ledighet.
•Rett til bunnfradrag på linje med minstefradrag for selvstendig næringsdrivende.
•Oppheve begrensningene i "Lov om Foretakspensjon" slik at alle ene-ansatte i egne selskaper kan få samme skattefradrag for innbetaling til egen tjenestepensjon som alle andre.
•Bedre regelverket for selvstendig næringsdrivende som har gjeld knyttet til egen næringsvirksomhet. Frykten for å mislykkes og dermed pådra seg stor gjeld, holder mange tilbake fra å prøve å starte egen virksomhet.
•G jøre det enklere å ansette nummer to i en enkeltmannsbedrift, bl.a. gjennom endringer i arbeidsmiljøloven (tillate midlertidige ansettelser), redusert rapporteringsbyrde/-plikt og ved eventuelle skatte- og avgiftsstimuli.

Grunder

Foto: Microsoft

I Stavanger Aftenblad advarte nylig Økokrim mot såkalte NUF-er, som en foretrukket selskapsform for kriminelle. -Det blir for enkelt å kategorisere på denne måten, sier Solum Larsen. -Han tror tvert om at norsk næringspolitikks manglende fokus på småbedriftenes kår kan være medvirkende til at en del velger NUF. -Med Venstres forslag ville det blitt mye mindre usikkert å starte for seg selv, sier Solum Larsen. NUF skiller seg fra norsk AS-lovgivning ved nivå på aksjekapital og revisjonsplikt. Selskapsformen skiller seg fra EPF ved at eier gis mindre risiko ved sykdom og avvikling.

Les hele Venstres forslag for småbedriftene og en helhetlig gjennomgang av vilkårene for enkeltpersonsforetak her >>

Les om mer om NUF (ekstern kilde) her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**