Lysende engasjement – mørklagt by

Lørdag 27. mars kl 20:30 arrangeres verdens største klimakampanje — Earth Hour. Kongsvinger Unge Venstre ønsker at festningen slukkes i en time, at rådhuset og andre kommunale bygg mørklegges.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Fra Kristusstatuen i Rio de Janeiro til fugleredet i Beijing. Fra Longyearbyen til pyramidene i Egypt. Det ligger an til elektrisk stemning den 27. mars. Da slukker verden lyset i en time for å vise at man må spille på lag med miljøet, samtidig som man minner om sammenhengen mellom klimaendringene og vårt eget energiforbruk. — Dette er noe også Kongsvinger bør ta del i, sier leder i Kongsvinger Unge Venstre, Andreas Noer.

Lørdag 27. mars kl 20:30 arrangeres verdens største klimakampanje — Earth Hour. I fjor slukket 2 millioner nordmenn lyset, og kjente bygg som Operaen, Nidarosdomen, Stortinget, Slottet og OL-bakkene på Lillehammer ble mørklagt.
– Når operabygget i Sydney, Empire State Building, Eiffeltårnet, alle bruer i Warszawa og regjeringsbygget i Moskva mørklegges, ja, da bør Kongsvinger kunne slukke festningen, fortsetter nestleder Siri Morterud Kvam.

Siden Earth Hour ble startet opp i Sydney i 2007 er det anslått at over en milliard mennesker har deltatt på det som er blitt verdens suverent største klimakampanje. I 2009 slukket nordmenn lyset tilsvarende 2,6 millioner 40 watts lyspærer.
– Ny rekord blir det garantert også denne gangen, og du kan være med å sette den. Hver kilowatt teller! fortsetter Noer engasjert.

Kongsvinger Unge Venstre har imidlertid ikke tenkt å nøye seg med festningen;
– Den stasjonære energien i kommunale bygg står for 40 % av energiforbruket. Derfor håper vi at også rådhuset og andre offentlige bygg slukker lyset og går foran som et godt eksempel, sier nestlederen.

Earth Hour har en enormt stor symbolsk effekt, og mye kan gjøres rundt denne timen for å vekke forståelsen av hvor alvorlig klimaproblemet er hva som kan være løsningen.
– Det ville vært dritkult med en bilfri time i sentrum, smådrømmer lokallagslederen videre før Siri fortsetter: – Er du i nærheten av en lysbryter klokka halv ni lørdag kveld er saken enkel; skru den av sammen med millioner av andre mennesker verden over. Et lysende engasjement, en mørklagt by! avslutter hun.

Kongsvinger Unge Venstre ønsker:
At festningen slukkes i en time.
En bilfri time i sentrum.
At rådhuset og andre kommunale bygg mørklegges.

Kontaktinformasjon:
Andreas Noer, Kongsvinger Unge Venstre.
Tlf: 46683684
E-mailadresse: [email protected]

Kort om Earth Hour fra http://www.earthhour.org/Homepage.aspx:
Earth Hour er en verdensomspennende symbolsk markering der folk over hele verden blir oppfordret til å slukke lyset en time for klimaet.
Alle med tilgang til en lysbryter har sjansen til å bidra. Kampanjen er et globalt og visuelt uttrykk for folks vilje og evne til å stå sammen mot klimaendringer. Budskapet om samarbeid mot klimaendringer går både til verdens ledere og til alle som deltar. Samtidig minner Earth Hour om sammenhengen mellom klimautfordring og energibruk.
WWF er global arrangør, med et mylder av samarbeidspartnere rundt om i verden.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**