Helseregister og personvern

I dag var høringen om modernisering og samordning av sentrale helseregister og medisinske kvalitetsregistre til behandling i Arendal formannskap.

Tilliten til helseforvaltningen er avgjørende og det er viktig at ikke hver og en av oss mister tilliten i så stor grad at man blir skeptisk i det daglige forholde til lege og sykepleier, sa Anne Solsvik i dagens formannskapsmøte.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


I fremtidens informasjonsteknologiske samfunn kan vi dessverre ikke utelukke at denne personinformasjonen vil kunne komme på avveie. Vi må være føre var og stille krav til denne teknologien, fortsatte Solsvik.

Anne Solsvik

Foto: Jan Kløvstad

Anne Solsvik la frem tre forslag som skulle følge høringssvaret fra Arendal kommune:
1. Den enkelte må selv frivillig avgi personlig informasjon. Personlig informasjon er personlig inntil man selv har gitt den fra seg.
2. Arendal kommune er skeptisk til å samle så mye personlig informasjon i felles registre. Arendal kommune forventer at den informasjonen som er personlig vil være kryptert, og at det ikke vil være rom for å bruke avgitt personlig informasjon til andre formål enn det avtalen er med bruker.
3. Arendal kommune er ikke enig at det er gitt at ny teknologi automatisk vil ivareta personlig informasjon på en god måte. Det er avgjørende at systemet er godt sikret.

Både Senterpartiet og Fremskrittspartiet tok ordet under debatten, og avfeide bekymringene knyttet til helseregistre og personvern. Holdningen var tvert i mot at personvernet måtte forvente å bli satt til side for effektiviteten i helsevesenet.

Anne Solsvik svarte at det er klart at ny teknologi vil kunne hjelpe oss mye, men når man bytter det ut mot personvernet vil kanskje stå her om ti år uten et system man har tillit til. Hun minnet om at det alt har vært flere tilfeller hvor personlig informasjon har kommet på avveie.

Kun punkt tre fikk støtte fra en av de andre representantene, Jon Lindseth fra Pensjonistpartiet.

Liste over lekkasjer av personlig informasjon:
1900 hemmelige navn lekka ut
2009: Et Kripos – testet datasystem lakk navn og oppholdssted på til sammen 1900 fanger, tilsatte og lærere ved rundt 20 norske fengsler.
270.000 unike fødselsnumre til salgs
2009: En CD-plate med Brønnøysundkatalogen som var i allment salg inneholdt en liste med 270.000 fødselsnummer med fullstendige navn og adresser.
Sjukehus la ut hemmelig pasientinfo ut på nettet
2009:~~~ Sørlandet Sjukehus HF la ut lister med navn på svineinfluensasmitta personer og deres familier på nett.
3,5 millioner personnumre lakk ut av Skattedirektoratet
2008:~~~ 3,5 millioner norske personnumre ble sendt ut til norske medier av Skattedirektoratet i sammenheng med offentliggjøring av skattelistene.
Coop utleverte 200.000 personnumre
2008:~~~ Personnumrene til over 200.000 Coop- medlemmer ble gitt av Coop til selskapet EnterCard.
Kripos med ulovlig lagring av personopplysninger
2008: Kripos lar være å slette sensitiv informasjon på grunn av det de kaller teknisk feil.
3400 personnumre tilgjengelig på nett
2007:~~~ 3400 personnumre, navn og e – postadresser til studenter og tilsette ved Det medisinske fakultet ved UIO ble liggende fritt tilgjengelig på internett i to måneder.
Tyveri av opp mot 60.000 personnumre fra teleselskap
2007:~~~ Mellom 50.000 og 60.000 norske personnumre stjålet ved hjelp av mellom anna Tele 2 sin nettside.
DnB NOR sendte 7000 person — numre på avveie
2007:~~~ DnB NOR sendte 7000 person numre på avveie.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**