«Grønn fjernvarme» – fyrt med olje!

Kan Kristiansand kommune være seg bekjent av å bygge «grønn fjernvarme» med en oljefyr som, når den er i bruk, spyr ut avgasser fra flere tankbiler hver dag? Avgasser som har nedslagsfelt blant boliger og i våre barns lekeområder, skriver nestleder Kay C. Jørgensen i Kristiansand Venstre.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Agder Energi mener Eg er en velegnet lokalisering i forhold til eksisterende og planlagt fjernvarmenett i Kristiansand, og har samtidig etter egen vurdering, funnet ut at tomtens beliggenhet, kostnader og sikkerhetsmessige årsaker, gjør det riktig å benytte olje som energibærer for den planlagte energisentralen på Eg. Onsdag skal bystyret i Kristiansand behandle reguleringsplanen Eg-energisentral. Jeg håper de stopper opp og tenker på miljøet — og lokalmiljøet.

Den største faren med bruk av olje, er forurensning til grunnen. Saksdokumentene til bystyresaken påpeker denne faren, uavhengig av plassering. Den planlagte plasseringen tjue meter fra Otra, som vi har brukt like mange år på å friskmelde, må uten tvil være en plassering som øker risikoen for forurensning. Samtidig er det hevet over enhver tvil at en plassering av et slikt anlegg i et boligområde, ikke er gunstig for luftkvaliteten.

Tankbilene som skal levere olje til stasjonen vil kjøre gjennom Andreas Kjærs vei og gjennom alleen til sykehuset, for så å kjøre ut av området via Egsveien. At dette blir vurdert som en trafikksikker løsning forundrer meg. Det er rundt hundre barn på Eg, som allerede, i mangel på bedre alternativer, bruker gaterommet til lek og fotballbane. Alleen ned mot sykehuset har i dag status som gang- og sykkelvei, og må i tilfelle omreguleres. Den er smal, og et møte mellom for eksempel en bil og en buss, er allerede i dag en utfordring. I forhold til plassering av energisentralen, er det ingen tvil om at den vil være dominerende i landskapet. Tegninger viser at kjelene skal ha en felles pipe, med en høyde på mellom 30 og 35 meter. Dette kan neppe stå i samsvar med kommunens ønske om å forskjønne Otras elvebredd.

Kommunen må fremover ha fokus på å se til at utbygging av fjernvarmenettet samsvarer med de opprinnelige visjonene knyttet til en miljøvennlig løsning. Fjernvarmesentralen er skissert tatt i bruk kun i ekstreme tilfeller med stor belastning på fjernvarmenettet, og skal etter planen ikke tas i bruk før anleggene på Langemyr og Xtrata har nådd full kapasitet. Dette er estimert å skje om 6 — 8 år. Mange elementer bør belyses bedre, og av respekt for miljøet og nærmiljøet på Eg og langs Otra, bør bystyret på onsdag utsette saken for å kreve ytterligere analyser av konsekvensene en slik sentral får for en bydel, et boligområde og ikke minst de hundre barna som vokser opp på Eg.

Kay C Jørgensen
Nestleder Kristiansand Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**