Nordområdeutredningen om jernbane må også omhandle strekningen Fauske – Narvik

Regjeringen har utpekt nordområdet til “Norges viktigste strategiske satsingsområde i årene som kommer”. For at dette skal bli en realitet må også kommunikasjon og samferdsel prioriteres.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Det har i flere år vært arbeidet med prosjektet NEW-korridor, hvor næringslivet i Narvik har forsøkt å få til godstransport østover. I dette prosjektet er det foretatt analyser og beskrevet den internasjonale transportkorridoren via Nordkalotten. Dette prosjektet har vakt stor interesse i Kina og både Kinas og Norges samferdselsministre har engasjert seg i saken. Slik planen nå foreligger, vil Narvik bli et knutepunkt i godstogtrafikken mellom Kina og USA. I tillegg til Kina og Norge viser Russland, Finland og Sverige stor interesse for dette prosjektet.

Tog

Foto: Microsoft

Regjeringen skal nå sette i gang en revisjon av Nasjonal Transportplan for perioden 2014 — 2020. I dette arbeidet er det tenkt tatt inn en "Nordområdeutredning for jernbane", hvor en skal se på nye jernbanestrekninger i nord. Det vil være helt sentralt for utviklingen av et godt og framtidsrettet transportsystem i Nord-Norge at jernbanestrekningen fra Fauske til Narvik inkluderes i denne Nordområdeutredningen. En slik banestrekning vil gi mulighet til å koble det nasjonale jernbanenettet til Nordkalottsamarbeidet og bidra til en framtidsrettet transportløsning for hele Nord-Norge. Med jernbaneforbindelsen fra Fauske til Narvik vil jernbanenettet i Nord-Skandinavia henge sammen og næringslivet i Nord-Norge vil i større grad nyte godt av utbyggingen som skjer i Sverige. Uten dette vil E6 mellom Fauske og Narvik representere en flaskehals som påfører alt næringsliv merkostnader i forbindelse med omlasting. Dagens E6 alene løser ikke fremtidig transportbehov ut fra planlagt økning i godsmengde på nordlandsbanen og økt godstransport med ARE-toget
Nordland Venstre ber kommunene i regionen og Nordland Fylkeskommunen legge press på Regjeringen slik at jernbanestrekningen Fauske — Narvik blir en del av Nordområdeutredningen for jernbane.

Uttalelse fra årsmøtet i Nordland Venstre (2010).

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**