Hovedstyret: En forskningsinnsats for fremtiden

I torsdagens møte vedtok hovedstyret i Oslo Venstre en uttalelse om forskning og høyere utdanning. Hovedstyret mener at bedre finansiering og større akademisk frihet er å foretrekke fremfor den rødgrønne regjeringens sulteforing og detaljstyring.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**


Uttalelse fra Oslo Venstres hovedstyre, vedtatt torsdag 18. mars 2010:

En forskningsinnsats for fremtiden

Den rødgrønne regjeringen har systematisk nedprioritert forskning og høyere utdanning i statsbudsjettene gjennom mange år, og konsekvensen er at forskere over hele landet melder om stadig dårligere rammevilkår for forskningen. På årets kontaktkonferanse for universiteter og høyskoler signaliserte statsminister Jens Stoltenberg ytterligere kutt i rammevilkårene for forskningen, med henvisning til behovet for å senke oljepengebruken i årene som kommer. Samtidig sender USAs president Barack Obama de stikk motsatte signalene, når han skjermer utdanning og forskning i sine budsjettkutt – som er langt tøffere enn det den norske regjeringen står overfor.

Den rødgrønne regjeringen bevilger imidlertid ikke bare for lite penger, de har også for stor tro på sentralstyrte statlige forskningssatsninger. Det som har vært av vekst i forskningsmidler de siste årene har derfor kommet utelukkende som øremerkede og ikke fullfinansierte tiltak. Dette har bidratt til å forverre den økonomiske situasjonen ved landets universiteter og høyskoler. De siste års hvileskjær i universitets- og høyskolesektoren går utover utdanningskvaliteten for landets studenter og setter den frie forskningen i fare.

De mest verdifulle svarene er gjerne svarene på spørsmålene ingen tenkte på å stille. Den frie grunnforskningen avgjørende for store fremskritt, og Oslo Venstre ønsker derfor en økning i de frie midlene til universiteter og høyskoler.

Regjeringen er også handlingslammet når det gjelder å øke næringslivets forskning. De har kuttet i den vellykkede SkatteFUNN-ordningen, og ikke presentert nye, kraftfulle virkemidler for å øke forskningsinnsatsen i næringslivet. Det må derfor satses mer på SkatteFUNN og gaveforsterkningsordningen, i tillegg til at regjeringen må utvikle flere ordninger for å belønne privat næringsliv for forskningsinnsats.

I 2011 fyller Universitetet i Oslo 200 år, og i 2013 er det 200 år siden Oslos første studenter stiftet Det Norske Studentersamfund. Begge disse jubileene er viktige anledninger for Oslo kommune å markere seg som landets kunnskaps- og studenthovedstad, og Oslo Venstre mener Oslo kommune må engasjere seg aktivt i begge disse viktige jubileene. Dette vil være en flott mulighet til å knytte sterkere bånd mellom kommunen og Universitetet, og også en ypperlig anledning for å gjøre grep som kan gi et mer synlig universitet i bybildet. Et naturlig utgangspunkt vil være å se på hvordan fremtidens Tullinløkka kan brukes.

Derfor vil Oslo Venstre:
– Opprettholde målet om at forskning skal utgjøre 3 % av BNP innen 2013
– Øke basisbevilgningene til universiteter og høyskoler med en milliard kroner
– Øke Fondet for forskning og nyskapning til 150 milliarder kroner
– Forbedre SkatteFUNN-ordningen
– Etablere Sentre for fremragende utdanning
– Øke de økonomiske rammebetingelsene til Senter for grunnforskning/CAS
– At Oslo kommune engasjerer seg i de kommende 200-årsjubileene for UiO og DNS

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**