Frihet eller likhet i skolen?
Det er en kjensgjerning at frihet i seg selv gir mulighet for forskjeller, også sosiale og økonomiske. Folk med forskjellige materielle, sosiale og kulturelle ressurser gjør ulike valg og finner forskjellige arenaer, med eller uten likesinnede. Skal vi dermed hindre frihet? Skal de som utnytter mulighetene positivt, for seg selv eller andre, blokkeres? Bare fordi det øker forskjellene? Skal vi fjerne attraktive linjer, som for eksempel media-, idrett- og MDD-linjene (musikk, dans, drama) i den offentlige videregående skolen, fordi ungdommer som søker seg til disse linjene ofte har spesielle talenter og ressurser? Skal vi hindre opphopningen av elever som kommer fra sosialt ressurssterke foreldre i Oslo katedralskole?
Jeg tror ikke det. Hvis man hindrer eller forbyr ulikheter noen steder, vil ulikhetene tyte ut andre steder. De sosialistiske, totalitære regimene i Øst-Europa før 1989 dekket over privilegier og ulikheter bak en maske av ekstrem likhetstankegang. Jeg tror heller på å stimulere folk som underbruker samfunnets muligheter til å gjøre mer aktive valg fremfor å høvle ned de som er offensive og initiativrike. Vi bør heller stimulere til mangfold enn å tvangsforme et samfunn i George Orwells ånd. Der alle er like, men noen er likere enn andre.
"Flere privatskoler vil øke de sosiale forskjellene i samfunnet, og svekke den offentlige skolens rolle", skriver SV. Til det er å si at dette bare vil gjelde dersom den offentlige skolen sover i utviklingen og ikke arbeider for økt kvalitet. Hverken frihet, likhet eller omsorgsfullt fellesskap er verdier som er enkle å håndtere, eller lar seg realisere med enkle grep. Det vil alltid være konflikter og prosesser rundt slike verdier. Hvis vi forbyr konkurranse mellom ulike pedagogiske alternativer i skolen vil vi få en uproduktiv offentlig skolesektor som det blir vanskelig å øke kvaliteten på. Den sunneste prosessen er rettferdig konkurranse med grunnleggende respekt for ulikhet.
Det er fint at også vil SV jobbe med å styrke den offentlige fellesskolen og utvikle den til en enda bedre arena for kunnskap og mestring. Men det er ikke sikkert SV hadde fokusert på dette hvis vi ikke hadde den lille konkurransen vi har mellom offentlige og private skoler.
Ann-Christin Kippersund Willumsen
Leder av Stange Venstre og grunnlegger av Facebook-gruppen “Bevar Steierskolen”
Vil du lese mer om denne Facebook-gruppen, og eventuelt melde deg inn som støttemedlem, klikk her: http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=72139424352&ref=ts