Nei til e-valg

Ved kommune- og fylkestingsvalget i 2011 vil regjeringen sette i gang et prøveprosjekt som lar 200.000 nordmenn gi sin stemme via en datamaskin koblet opp til internett i sin egen stue, skriver Anne Solsvik i Nationen i dag.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Anne Solsvik i byutviklingsdebatt

Foto: Jan Kløvstad

Spennende og nytenkende kan man fort si, men er det virkelig det når man ser nærmere på forslaget? Spennende i forhold til risiko knyttet til hvem som bruker stemmen, og nytenkende i forhold til om usikkerhet i demokrati, vil nå jeg si.

Jeg reagerer sterkt på at denne prøveordningen nå skal gjennomføres uten at det blir tatt hensyn til de bekymringene som har kommet fram knyttet til sikkerheten til datamaskinene som skal brukes og løsningen med elektronisk avstemning.

Flere eksperter har uttalt at systemet vi i dag har til vår disposisjon, på ingen måte vil kunne garantere at stemmen ikke blir misbrukt av andre. Sjansene her er store vil jeg si.

Demokrati er nok noe av det jeg mener ikke trenger nytenkning i forhold til hvordan man avgir stemmen sin, men i forhold til hvordan du engasjere folk til «ta turen» til stemmelokalene og bruke sin stemme. Det vil da si at regjeringen vil teste ut et system med 200.000 stemmer uten å kunne garantere mot fusk.

Hvordan skal man kunne sikre at ikke en person blir tvungen til å stemme noe annet enn sin egen overbevisning, er et av mange spørsmål som mange stiller seg i forhold til elektronisk valg.

I dag kan vi lese svaret på regjeringens egen side om e-valg. Der står det: «I dagens valgordning er det et viktig prinsipp at velgerne kan stemme alene og usett. Når du stemmer utenfor valglokalet, for eksempel fra PCen hjemme, kan andre påvirke hva du skal stemme. For å unngå at du blir tvunget til å stemme noe du ikke ønsker, vil du derfor kunne angre deg og stemme på nytt, enten elektronisk eller på papir i valglokalet». Eller litt kortere: Det kan ingen garantere fult ut!

Det er derfor med undring at vi nå ser at dette prosjektet skal gjennomføres langt før tiden er moden for det. For ingen kan avvise at vi en gang i framtiden finner et vanntett system, men alt til sin tid.

Jeg mener at dette prøveprosjektet med elektronisk avstemning må avlyses. Det er uholdbart at et så risikabelt prøveprosjekt blir satt i gang uten at sikkerheten rundt gjennomføringen er utredet nok.

Prinsippet om at alle valg skal være hemmelige er et av de viktigste demokratiske prinsippene vi har. Hvis vi tillater at folk skal kunne stemme hjemme i sin egen stue, kaster vi samtidig dette prinsippet ut stuevinduet.

Det vil i praksis ikke være mulig å garantere for at for eksempel noen ikke blir presset til å stemme på et annet parti enn de selv ønsker. Jeg mener at prinsippet om hemmelige valg er et så fundamentalt prinsipp i det moderne demokratiet at vi ikke kan glemme det, selv om hensikten med elektroniske valg er god.

Prinsippet om at alle frie valg skal være hemmelige må stå så sterkt at alle framtidige valg blir avholdt på den måten at det ikke er mulig å så tvil om at stemmen er personlig. Kun det. Og ikke at regjeringen synes et forslag er spennende og nytenkende.

Anne Solsvik

Leder Unge Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**