Vil ha engasjement for skoletilbudet

Fylkeskommunen arbeider nå med en gjennomgang av tilbudet i videregående skole. Målet for flertallet er å spare penger fordi skolen i Østfold koster mer per elev enn gjennomsnittet i landet. Derfor har flertallet i fylkestinget – Ap, SV, Sp og KrF — over flere år strammet inn på pengene til skolen. En såkalt effektivisering.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Elever

Foto: F. Wika

Denne effektiviseringen begynner nå å vise seg gjennom underskudd i driften av skolene. Nå har flertallet innsett at de må gjøre noe annet enn å strupe pengesekken. De har derfor startet med å kutte i skoletilbudet. Og det gjør de der hvor det er færrest elever. Da blir protestene vanskeligere å høre. Samtidig tar de av de dyrere linjene. Da sparer de mest.

Nå går flertallet løs på hele strukturen i videregående for å spare så det monner. Venstre har etterlyst en slik gjennomgang, men med et helt annet utgangspunkt. Vi har etterlyst en bredere gjennomgang av tilbudsstrukturen sett opp mot totaltilbudet i den enkelte region, frafall/gjennomføring og historiske tall for hvilke elever som søker seg hvor. Venstre ønsker å ta hensyn til fagsammensettingen på den enkelte skole samt i regionene i forhold til å utvikle gode læringsmiljøer, også på tvers av utdanningsprogrammene.

Det er ingenting som hindrer flertallspartiene — Ap, SV, Sp og KrF — å gjøre det Venstre ønsker, men erfaringen tilsier at de ikke er spesielt opptatt av det. I fjor vedtok nemlig disse partiene, dessverre i samarbeid med Høyre, å legge ned flere tilbud uten å høre på de gode innsigelsene som kom. Noen av endringene ville til og med gi økte kostnader. Venstre gikk derfor mot.

I Nedre Glomma vedtok dette flertallet å flytte service og samferdsel fra Greåker, til tross for at reiseliv skulle være en satsing der. Dette flertallet tok heller ikke hensyn til at de selv hadde vedtatt at reiseliv skulle være en satsing på Greåker. I tillegg er Greåker en av skolene med lavest frafall. Ap, SP, SV, KrF og Høyre vedtok dermed helt åpent muligheten for å ødelegge et godt fungerende studietilbud på en godt fungerende skole.

I Halden vedtok dette flertallet å legge ned danselinja, til tross for at dette var det eneste stedet i fylket med et samlet tilbud i dans, drama og musikk. Flertallspartiene tok heller ikke hensyn til at de selv tidligere hadde vedtatt denne satsingen lagt til Halden.

Venstre ikke bare stemte mot men i budsjettbehandlingen for 2010 foreslo vi å reversere disse vedtakene på Greåker og Halden. Flertallspartiene stemte selvsagt det ned. Venstre beklager at flertallet strammer inn satsinger de selv har vært med på.

Dette flertallet vedtok å legge ned programområdet interiør på Mysen til tross for at det her var det eneste stedet i fylket med akkurat dette tilbudet. Nå har disse partiene fjernet det mot Venstres stemme.

Venstre ønsker at alle elever og lærere engasjerer seg i den utredningen som nå pågår og gir oss politikere tydelige tilbakemeldinger. Skolen og lokaldemokratiet trenger dette engasjementet.

Sindre Westerlund Mork
Gruppeleder for Venstre
Østfold fylkesting

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**