Ingen hjelp fra miljøvernministeren mot støyplager

I forbindelse med planene for ny E39 gjennom Stavanger står det strid om vegvesenet skal dekke kostnadene med nødvendig støyskjerming. Vegvesenet sier nei, og miljøvernminister Erik Solheim foretar seg ikke noe. Det var Venstres Borghild Tenden som stilte spørsmålet i Stortinget.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Borghild Tenden

Foto: Ingvild Boe Hornburg

Striden handler om at vegvesenet sier støyskjermingstiltakene som er nødvendige for å nå grenseverdiene i Retningslinjen for behandling av støy i arealplanleggingen (T1442) ikke skal dekkes som en del av prosjektkostnaden. Kostnad til kulvert forbi Tasta skole er foreløpig beregnet til rundt 250 millioner, i tillegg må svært mange boliger og uteområder støyskjermes.
Det var i brev til Stavanger kommune at Statens vegvesen kom med påstanden om at "Retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging, (T-1442)" åpner for å fravike anbefalte støyverdier dersom kostnadene ved støytiltak er uforholdmessig høye." Fylkesmannen i Rogaland har allerede stilt seg undrene til denne påstanden.
-Jeg kan ikke forstå at dette går an, sier Helge Solum Larsen som er nestleder i kommunalstyret for byutvikling i Stavanger kommune. -Spesielt når det som her er planlegging av et helt nytt veiprosjekt.

E39 Tasta

Foto: Statens vegvesen

Mijøvernministeren sier i svaret “Handlingsplanen mot støy angir Regjeringens totale målsetning om reduserte støyplager i 2020. Det er den totale mengden støyplagede som skal reduseres. At det i enkelte områder vil bli mer støy i løpet av denne perioden er helt klart uheldig, men ikke uventet.” Statråden åpner dermed for at innbyggere på Tasta kan måtte lide under trafikkstøyplagene fra den nye veien. -Jeg er utrolig overrasket over at fagstatsråden for å forbygge støyforurensing har en så slapp holdning til det å beskytte mennesker mot støy, sier Solum Larsen. -Med dette svaret kan vi stille oss spørsmål om retningslinjen mot støy egentlig har noen verdi, sier han.
Solum Larsen konstaterer at miljøvernministeren ikke viser særlig engasjement i saken.

Les mer hos Stavanger Venstre her >>

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**