Hvorfor frykte åpenhet?

Venstres forslag om en registreringsordning for lobbyister som har møter med politikere på Stortinget eller i regjeringen, ble i dag behandlet i Stortinget.
Dette handler om mye mer enn et register. Det handler om vilje til åpenhet i de prosesser som er knyttet til de beslutninger som fattes.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Lobbyist

Foto: Microsoft

Er åpenhet i det offentlige noe å frykte?

Det kan virkelig være fristende å stille dette spørsmålet siden det politiske flertallet tydeligvis ikke ønsker at vi skal kunne ha et innsyn i hvordan profesjonelle påvirkere arbeider innad i det politiske Norge.

Det snakkes ofte om politikerforakt, og at avgjørelser ofte tas over hodene på innbyggerne. Å nekte innsyn i de viktige prosessene som ligger til grunn for viktige beslutninger, er ikke akkurat med på å øke respekt og tillit overfor folkevalgte politikere.

Andre land som vi ofte liker å sammenligne oss med, har innført ordninger som sikrer innsyn i de møter som lobbyister har med politisk ledelse. I flere år har dette vært en vanlig prosedyre i EU-parlamentet, kongressen i USA, i Canada og Tyskland for å nevne noen.
For Venstre ligger fokuset på åpenhet i partiets ryggmarg.

Også i 2004 fremmet vi, den gang sammen med SV, et forslag om å etablere en registreringsordning for lobbyvirksomhet i Stortinget. Da satt Venstre selv i regjering. Nå sitter SV i regjering, og det var derfor gledelig at partiet støttet Venstres forslag ved behandlingen i Stortinget i dag.

Det bør ikke være en eneste god grunn til å føre en mer lukket og "hemmelig" politikk når man har et flertall bak seg.

Kåre Pettersen (s/h)

Men mer åpenhet i politiske prosesser er det tydeligvis i dag bare to partier på Stortinget som som vil arbeide for.

Kåre Pettersen
Gruppeleder for Venstre i fylkestinget

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**