Uttalelse: Styrk akuttbehandlingstilbudet

Venstres landsstyre er skuffet over regjeringens manglende innsats for dem som står svakest i samfunnet. Til tross for flertall over en rekke år makter ikke den rødgrønne regjeringen å få til en satsing på ruspolitikk og tiltak for rusavhengige som tar dem på alvor.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


Venstre forventer at regjeringen på nytt oppretter en ordning med lavterskel subutexutdeling. Det er ikke holdbart at et slikt tilbud har vært stengt lenge, til tross for svært gode resultater.

Lavterskel-tilbud
Regjeringen har satt ned et utvalg for å få råd i flere saker som for eksempel heroinassistert behandling. Venstres landsstyre er svært bekymret over at regjeringen signaliserer en avvisning av denne behandlingsformen før Stoltenberg – utvalget har levert sine råd. Venstres landsstyre forventer at regjeringen tar inn over seg erfaringene andre land har med heroinassistert behandling, og setter i gang et prøveprosjekt i Norge.

Fastleger må kunne gi substitusjonsbehandling for sine pasienter. Dette er en svært effektiv lavterskelbehandling som. Land som har praktisert dette, som Frankrike og Belgia, har redusert sine ovedosedødsfall betraktelig.

Akuttavrusning
Venstres landsstyre mener at det må sikres en dør inn til akuttavrusning for både alkohol-, pille- og medikamentavhengighet etter svensk modell. På den måten kan flere rusavhengige få en inngangsport til oppfølging og behandling. Den største utfordringen i dag er å fjerne køene og etablere akuttavrusningstilbud flere steder i landet. Samtidig er det viktig å forsvare og styrke faglig innsats som behandler rusavhengiges evne til å leve med og i gode menneskelige relasjoner.

Venstres landsstyre mener vi må få til en langt bedre oppfølging mellom akuttavrusning og behandlingsapparatet enn den vi ser i dag. Derfor vil Venstre ha på plass en 24-timers regel fra når en rusavhengig kan være ferdig med akuttavrusning til personen har et tilbud om poliklinisk behandling eller en langtidsplass.

Oppfølging
Mennesker som har kommet seg ut av rusavhengighet trenger oppfølging for å kunne vende tilbake til et normalt liv. Fokuset på ettervern har til nå vært altfor dårlig, og Venstres landsstyret mener ettervern må prioriteres høyere. Flere private organisasjoner tilbyr tidligere rusavhengige ettervern. Venstres landsstyre mener kommunen må gi støtte til seriøse organisasjoner som tilbyr ettervern, samt styrke tilbudet til tidligere rusavhengige gjennom sosialtjenesten.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**