Uttalelse fra Venstres landsstyre: Vil ha fortgang i klimaarbeidet

Venstres landsstyre er skuffet over at regjeringen nøler i klimaarbeidet og utsetter klimameldingen til høsten 2011. Det haster med å komme i gang med omstillingen til et grønt og klimavennlig samfunn.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

 Venstre mener at satsingen på fornybar energiproduksjon må trappes opp.

Venstre mener at satsingen på fornybar energiproduksjon må trappes opp.

Gjennom Klimakur har regjeringen fått en bestillingsliste med en rekke tiltak som Venstres landsstyre mener bør komme på plass allerede i forbindelse med revideringen av statsbudsjettet til våren. Klimakur peker på behov for satsing på biodrivstoff, bedre kollektivtrafikk, restriktive tiltak mot biltrafikk og behov for ny teknologi. Som en avtalepartner i klimaforliket krever Venstre at følgende tiltak kommer på plass i revidert statsbudsjett:

• Avgiften på høyinnblandet biodiesel fjernes

• Overføringene til belønningsordningen for kollektivtrafikken i byområdene fordobles

• Overføringen til fornyelse av jernbaneinfrastrukturen i Oslo-området økes for å få fortgang i arbeide med å få togtrafikken i rute

• Ordningen for støtte pilotanlegg innenfor miljø- og klimateknologi fordobles

• Satsingen på klima og klimarelatert forskning over Norges Forskningsråd styrkes

Venstre vil være en pådriver i det videre arbeidet med oppfølgingen av klimaforliket, og tar også til orde for å skjerpe målsetningene om reduksjoner innenlands til 25 % reduksjon i forhold til 1990-nivå. Venstre vil arbeide for at de mest ambisiøse målene for utslippsreduksjoner i klimaforliket innfris, og at alle sektorer bidrar i omstillingen til et klimavennlig samfunn.

 Venstre vil prioritere fornyelse av jernbaneinfrastrukturen for å få togtrafikken i rute.

Venstre vil prioritere fornyelse av jernbaneinfrastrukturen for å få togtrafikken i rute.

Miljø- og klimaspørsmål har tradisjonelt blitt benyttet til å dra opp konfliktlinjer mellom miljøinteresser og industrien. Tiden er inne for å forene kreftene i kampen mot dramatiske klimaendringer, slik at vi unngår at klimatiltak i Norge fører til at utslippene i et annet land øker gjennom utflytting av forurensende virksomhet (karbonlekkasje). Derfor tar Venstre til orde for en samarbeidslinje mellom næringslivet og det offentlige, som gir industrien frihet, men også ansvar for å følge opp og å gjennomføre reduksjoner. Som et ledd i dette arbeidet vil Venstre styrke følgende områder:

• Satsingen på fornybar energiproduksjon må trappes opp. Det må framskyndes et grønt sertifikatmarked eller tilsvarende robust ordning for å utløse produksjon.

• Det etableres et klimafond for industrien for å realisere klimatiltak, og samtidig forhindre karbonlekkasje og utflytting av bedrifter. Fondet skal finansieres av industrien selv.

• Håndhevingen av miljø- og miljørelatert lovgivning må strammes inn. Det må stilles strengere krav der hvor det er mulig. Staten må gå inn i spleiselag mellom næring og stat der hvor det kan utløse virkningsfulle tiltak og hvor en forhindrer karbonlekkasje.

• Det må opprettes et nytt halvstatlig investeringsselskap "Klimatek" for å sikre næringslivet kapital til omstilling og nyskaping i grønn retning. Selskapet skal opprettes med en egenkapital på 500 mill. kroner.

• SkatteFUNN ordningen, og forskningsfondet må styrkes.

• Det gjennomføres et skatteskifte fra rød til grønn skatt, med økte miljøavgifter og tilsvarende reduksjoner i bedriftsbeskatningen og skatt på arbeid.

Vedtatt av Venstres landsstyre 06.03.2010.

Les mer om Venstres landsstyremøte her
Les mer om Venstres miljøpolitikk her

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**