Vestfold fylkeskommune, en Sareptas krukke?

Fra tid til annen oppstår debatten om hva som er fylkeskommunens kjerneoppgaver.
I Tønsbergdistriktet har Østre Bolæren vært et slikt diskusjonstema siden Vestfold fylkeskommune (VFK) gikk inn på eiersiden i 2004. I Larvik kan vi ane konturene av noe lignende med det interkommunale selskapet Larvik Arena.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**

Vestfold fylkeshus

Vestfold fylkeshus
Foto: Kåre Pettersen

I begge prosjektene har fylkeskommunen gått inn med beløp i millionklassen. I tilfellet Bolæren for å få en øy i offentlig eie, og i tilfellet Larvik Arena for å få bygd og drevet en idrettsarena. Begge prosjektene er ulike former for spleiselag med de to vertskommunene.

Venstre stiller spørsmål om det er riktig bruk av VFKs knappe resurser (av skattebetalernes penger) å gå videre inn på en ren kommersiell drift av disse prosjektene. Venstre mener at salg av is og pølser, enten det er i skjærgården eller på idrettsarenaer, ikke er en fylkeskommunal oppgave. Det økonomiske og praktiske ansvaret for den type aktiviteter bør overlates til andre enn fylkeskommunen.

Intensjonen var vel og bra. VFK skulle tjene penger for å dekke sine driftskostnader. Men intensjonen er ikke lett å innfri viser det seg.

Vi er redd at VFK blir sett på som en Sareptas krukke som driverne øser av dersom ting skulle skjære seg økonomisk i ulike spenstige kommersielle driftsprosjekter.

På Østre Bolæren har vi ettertrykkelig fått bevist at det skal mer til enn en flott skjærgård for å sikre god omsetning. VFK har i utgangspunktet verken kapasitet eller kompetanse til å drive med reiselivsvirksomhet som restaurant – og hotellvirksomhet. Det ligger i hvert fall ikke under fylkets kjerneoppgaver

Venstre mener frivillige organisasjoner og/eller private bør få overta bygningene med betingelser knyttet til bruk og tilgjengelighet. Fri tilgang til øya for offentligheten er uansett ivaretatt av allemannsretten uansett hvem som er eier bygg eller driver restaurant på Østre Bolæren.

Aina Dahl og Kåre Pettersen

Aina Dahl og Kåre Pettersen

Venstre mener også at VFK burde vurdere sitt videre engasjement i Larvik Arena. Nå overveier man å satse på konserter og messer i fylkeskommunal regi. Når vi vet at etablerte arrangører allerede sliter med å få økonomisk suksess med sine bygg, er det tvilsomt at VFK som ikke er profesjonelle på området, skulle lykkes bedre.

Venstre sitter ikke med den endelige fasiten, men vi er betenkt over at det offentlige skal gå inn som kommersiell messe- og konsertarrangører.

I Larvik har de nettopp fått på plass et flott kulturhus med Bølgen. Nå skal to offentlige arenaer konkurrere med å få oppmerksomheten fra det samme publikum. I tillegg bygges opp to ulike offentlige sponsede administrasjoner for å sikre seg artister m.m.

Dersom det ikke skulle gå veien med positive tall på bunnlinjen, kan det være lettvint å ty til VFK som en Sareptas krukke igjen, men er det en selvfølge?

Vestfold fylkeskommune har store nok utfordringer innen videregående utdanning, tannhelse og samferdsel, og bør holde seg til sine kjerneoppgaver.

Byråkrati, politikk og "kommers" sammen i en gryte, blir fort en lapskaus som ikke alltid smaker like godt, dessverre.

Tønsberg, 2. mars 2010
for Venstres fylkestingsgruppe
Aina Dahl
Kåre Pettersen

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**