– Det er av stor betydning at Norge som et av verdens rikeste land tar en ledende rolle i å utvikle et samfunn med lave utslipp og samtidig høy levestandard. Det kan motivere andre land til å gå i samme retning. Det gir også en anledning for næringslivet og industrien å omstille seg til å levere morgendagens teknologi og klimaløsninger, påpeker Skei Grande.
Derfor legger Venstre nå frem et førsteutkast med 30 konkrete forslag til løsning på hvordan målene i klimaforliket kan innfris gjennom målrettet innsats i alle sektorer. Venstres hovedpunkter til oppfølging av klimaforliket er blant annet:
>>Et mer moderne togtilbud gjennom en kraftig opprustning av jernbanen med en bevilgningsøkning på 30 mrd. kroner mer de kommende 10 årene.
>>En kraftig styrking av belønningsordningen for kollektivtrafikken med 10 mrd. kroner mer de neste 10 årene. Ordningen stimulerer bykommunene til å gjøre kollektivtrafikken mer konkurransedyktig, gjennom for eksempel lavere takster og hyppigere avganger i kombinasjon med restriktive tiltak mot biltrafikk.
>>Bedre ordninger for støtte til energisparende tiltak og utskifting av oljefyr med varmepumpe eller bioenergi i husholdningene.
>>Innfasing av biodrivstoff og miljøbiler gjennom blant annet bruk av avgiftspolitikken og heving av omsetningspåbudet.
Satser på det grønne næringslivet
– Samarbeid med industrien og næringslivet er avgjørende for å nå målene i klimaarbeidet. Miljø- og klimaspørsmål har tradisjonelt blitt benyttet til å dra opp konfliktlinjer mellom miljøinteresser og industrien. Tiden er inne for å forene kreftene i kampen mot skadelige klimaendringer. Derfor tar Venstre til orde for en samarbeidslinje mellom næringslivet og myndighetene, som gir industrien frihet, men også ansvar for å følge opp og å gjennomføre reduksjoner, påpeker Skei Grande.
For å ruste næringslivet og industrien til klimainnsats vil Venstre:
>>Opprette et nytt halvstatlig investeringsselskap "Klimatek" for å sikre næringslivet kapital til omstilling og nyskaping i grønn retning. Selskapet skal investere forretningsmessig og ha høy terskel for risiko. Selskapet skal ha hovedkontor utenfor Oslo og opprettes med en egenkapital på 500 mill. kroner.
>>Etablere et klimafond for industrien for å realisere klimatiltak samtidig som man bidrar til å forhindre karbonlekkasje og utflytting av bedrifter. Et klimafond kan også bidra til teknologiutvikling og forbedrete prosesser og teknikker som igjen kan gi grobunn for nye grønne bedrifter og arbeidsplasser.
>>Gjennomføre et skatteskifte fra rød til grønn skatt som hvor avgiftene på miljøskadelig adferd og utslipp økes, og hvor en gir tilsvarende skattelettelse på arbeid og bedriftsbeskatningen for å opprettholde konkurranseevnen og samtidig redusere utslippene.
Forventer tiltak i revidert statsbudsjett
Selv om regjeringen har valgt å utsette klimameldingen så har Venstre forventninger om at regjeringen følger opp Klimakur-utredningen allerede i forbindelse med revideringen av statsbudsjettet til våren.
– Det pekes på at biodrivstoff og bedre kollektivtrafikk vil være viktige tiltak for å få utslippene ned. Derfor bør det straks innføres avgiftsfritak for høyinnblandet biodiesel og overføringene til kollektivtrafikken må styrkes betydelig, påpeker Trine Skei Grande.
– Venstre er forøvrig godt i gang med klimakuren. I Venstres alternative budsjett foreslo Venstre et skatteskifte fra rød til grønn skatt med en ramme på om lag 4 mrd. kroner, gjennom blant annet økte miljøavgifter og redusert skatt på bedrifter og arbeid. Venstre foreslo også å øke bevilgningene til miljø- og klimatiltak med om lag 1,8 mrd. kroner, avslutter hun.
Last ned Venstres klimakur