Den glemte markedsplassen – mellom børs og katedral

Vågsallmenningen er et av de mange byrommene som er rustet opp de siste tiårene gjennom Bergenprogrammet. Ludvig Holberg kneiser stolt på sin sokkel foran den «Skrå Steinen» som er blitt tumleplass både for gateteater så vel som lekende barn og en hvileplass for handlende i sommerhalvåret.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**

Bergen

Mot vest ruver den gamle Børsen fra 1862, med Axel Revold sine freskemalerier som i dag huser Turistinfomasjonen og mot øst troner Korskirken som første gang er nevnt i Sverres saga i 1181, som var kongelig kapell og Slottskirke.

På Sverres tid gikk Stranden og Vågen, med byens Torv, nesten til kirketrappen. I 1470 ble Torvet flyttet til Nedre Korskirkealmenning og i 1558, flytt Christopher Valkendorff Torvet til «straks nedenfor Skostrædet ud i Vågen».På den tiden gikk sjøen inn bakenfor der hvor Holbergstøtten står.

Det er imidlertid et trist syn som møter de som beveger oss inn i dette historiske området. For selv om Nedre Korskirkealmenning fremdeles er dekket av flere hundre år gammel brostein, er plassen både skeiv og skakk og full av privatbiler hele døgnet. Det står ikke bedre til med sidegatene og selve perlen i området, Skostrædet.

Byråd Lisbeth Iversen har dessverre somlet med å komme i gang med opprustningen av dette historiske området. Det ikke rart at butikkene forsvinner og det er tragisk at flere virksomheter i Skostrædet sliter. Meningen var jo at dette området skulle få et oppsving gjennom en omfattende rehabilitering av gategrunnen og en tilrettelegging av gågater. Mange næringsdrivende i området har satset med utgangspunkt i løftene som ble lansert efter valget i 2003.

I forrige valgperiode, når jeg var medlem av Byrådet, var jeg med på å sette av de første kr. 3 mill til dette prosjektet. Mitt og Venstres utgangspunkt var at det spesielt hastet med å få gjort Skostrædet om til Gågate og få etablert en markedsplass i området. Men etter mer enn 5 år har intet har skjedd. Riktignok har Byråd Lisbeth Iversen bebudet at de skal i gang med opprusting av Nedre Korskirkeallmenning i løpet av 2010, men Skostrædet og sidegatene som trenger oppussingen mest sier de ingen ting om. Det er dette området som sliter mest i dag.

Vågsbunnen som var Bergens første markedsplass, har i mange år vært en bakgård i Bergen sentrum. En trist «sorti» for denne eldste og svært historiske delen av byen vår. Når huseiere, butikker og kafeer har vært villig til å satse i området, for å gi det nytt liv, var det min og Venstres klare forutsetning at kommunen måtte bidra med ved å ruste opp gatene og gjøre dem trivelige å ferdes i. Men så langt har det nye byrådet somlet for mye med å sette planene ut i livet.

Butikkene og kafeene kan ikke vente lenger. Den første konkursen har vi allerede fått og flere sliter! Byråd Lisbeth Iversen må ta en stor del av ansvaret for den butikkdøden som kan komme fortere enn vi aner. Skal de næringsdrivende satse i dette området må kommunen gjøre kobben sin som tilrettelegger og det haster.

Sammenlignet med andre historiske byer i Europa er det flaut å se hvordan vi forvalter deler av «gamlebyen» vår. Andre steder satser man på de historiske delene av bykjernen og gjør dem hyggelige for turister og fastboende å ferdes i, samtidig som man får frem områdenes historiske betydning og egenart ved å gi rom for ny næringsvirksomhet.

Her kunne være loppemarked på lørdagene, boder for kunsthåndverkere og kulturaktiviteter i Skostrædet. Det kunne etableres et fast julemarked både på Nedre Korskirkealmenning og i Skostrædet. I sommerhalvåret kunne Nedre Korskirkealmenning vært et supplement til Torget som markedsplass for suvenirer og håndtverksprodukter.

Hans-Carl Tveit

Men her i Bergen vil Byrådet altså at deler av de historiske områdene heller skal fremstår som en bakgård. Det er rett og slett pinlig for Bergen. For å si det på godt bergensk: «Få ut fingen» eller ta ansvar for restaurant- og butikkdøden på Bergens gamle markedsplass!

Hans-Carl Tveit
Gruppeleder Venstre

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 15 år siden.**