Venstre inviterer SV på tur

Når snøen er borte vil Venstre invitere SVs bystyregruppe til befaring i dei to sakene vi har peika på som stiller SVs miljøpolitikk i Arendal i eit underleg lys.

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**


14. mai 2009 skreiv Einar Krafft Myhren på vegner av bystyregruppa til SV eit innlegg i Agderposten med skarp kritikk av planutvalet og særleg Venstres haldning. Det galdt bygging av ei fjerde hytte i eit hyttetun med tre hytter frå før, 3-400 meter frå sjøen i Flosta. Den lille nye hytta skulle ligge lenger frå sjøen enn dei tre andre hyttene, og alle fire hyttene bak minst ein ås og med mykje skog og ein bilveg mellom seg og sjøen. Tomtene var skilt ut samtidig på 1970-talet. I Venstre undra vi oss over kritikken. Noe skjønn må folkevalte ha lov til å ha.

Anne Solsvik på befaring

Foto: Arendal Venstre

Venstres Anne Tørå Solsvik på befaring.

Men i kommuneplanutvalet, som foreslår dei lange linjene, presterer det same SV å gå inn for 6-8 hytter på ytre Tromøya, i gjennomsnitt berre drygt 100 meter frå sjøen og med jomfrueleg terreng heilt til Hastensund. Eit ja til denne søknaden ville sjølvsagt straks føre til 15-20 søknadar om tilsvarande felt i resten av området. Likebehandling av søkarar ville igjen føre til at alle måtte få lov til å bygge ut.

Venstre har det eine beinet i lufta og det andre på bakken. Slik går framtidsretta menneske framover. Vi inviterer med dette bystyregruppa i SV til å bli med oss ut i skogen og strandsona og sjå på dei to sakene.
I Agderposten 27. februar blandar Krafft Myhren inn at Venstre heilt logisk stemte for at planutvalet og formannskapet berre skulle ha dei 9 medlemene eit einstemmig bystyrevedtatt reglement seier. I denne perioden er det derfor SV og Pensjonistpartiet som ikkje har plass i desse organa. I andre periodar kan det vere andre parti. I forrige periode var ikkje Pensjonistpartiet og Senterpartiet med i planutvalet. Men da var det visst ikkje så viktig for SV at alle partia var med?

Kommuneplanutvalet foreslår dei langsiktige og overordna prinsippa. Der er det ikkje andre grenser for kor mange som kan vere med enn det bystyret vedtar ved konstituering. Derfor gjekk Venstre sterkt inn for at både SV og Pensjonistpartiet skulle få plass i kommuneplanutvalet, – og er glade for at det blei fleirtal for det.

Jan Kløvstad
Gruppeleiar for Venstre i Arendal bystyre

Og her er innlegget frå Einar Krafft Myhren, SV, i Agderposten 27. februar:
Med Venstre bein

i lufta

Jan Kløvstad besværer seg over SVs praksis i arealpolitikken. SV er visst ikke vanskelige nok i kommuneplansammenheng til å kunne kritisere planutvalget. Det er jo så lett å være prinsipiell «..når du slepp møtet med den verkelege verden, – medrekna skogen og stranda».

Nå er det vel nettopp i møtet med disse elementene at planutvalget – inklusiv Venstre – har vist seg lite prinsipielle. Når SVs representant i kommuneplanutvalget går inn for en utbygging som gir mer enn investorer mulighet for å bygge hytte, så er jo det et ledd i en helhetlig vurdering – som man kan være enig eller uenig i.

Kommuneplanen skal skape forutsigbare forhold, men dette ødelegges av planutvalgets utstrakte bruk av dispensasjoner. Det er jo nettopp tilsidesettelsen av kommuneplanen som er hovedankepunktet mot planutvalget, diskusjonene tas der, og i enkeltsaker, i stedet for overordnet og prinsipielt i kommuneplanutvalg og bystyre.

Når Kløvstad gir SV et stikk for å kritisere i saker der de ikke har vært med på befaringer etc, så er det dypt urimelig. SV har jo ikke valgt å stå utenfor, men har derimot fremmet forslag om at alle partiene i bystyret skal være representert i planutvalget. Slik ville man oppnå en bredest mulig tilnærming så tidlig som mulig.

Hvis Venstre og Kløvstad hadde ønsket et miljøparti inn i planutvalget kunne han stemt for dette forslaget. Han stemte mot, og det falt med en stemmes overvekt.

Einar Krafft Myhren

Vararepresentant til bystyret, Arendal SV

**OBS! Denne artikkelen ble første gang publisert for 14 år siden.**